• 10:24

Od 8. maja ponovo radi gradski prevoz: Koja pravila ćemo morati da poštujemo?

May 2, 2020

Kako je rekao gradonačelnik Beograd Zoran Radojičič, prva faza podrazumeva vožnju isključivo zaposlenih, a propisano je oko 20 pravila o ponašanju putnika prilikom vožnje.

Naveo je da će pored nošenja zaštitne opreme, morati da se poštuje i socijalna distanca, pa će se ulaziti na samo jedna vrata, po principu jedan po jedan.

“U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne”, rekao je Radojičić za Tanjug.

Pored toga, na duplim sedištima moći da sedi samo po jedna osoba, a mesta će biti označena nalepnicama koje će biti i na podu vozila ali biće označena i mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

On je naglasio da će broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego pre epidemije.

“Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mera, označavanje se ne vrši samo u autobusima, već i na beogradskim stajalištima gde se mogu videti iscrtane crvene tačke. Važno je da građani dok čekaju autobus stoje na rastojanju od metar i po, a ne blizu jedni drugih kao što je ranije bio slučaj”, precizirao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da su dezinfekcija i čistoća vozila u gradskom prevozu izuzetno značajni, te da će se sa time nastaviti i ubuduće.

“Grad Beograd daje svoj doprinos na taj način što će primenjivati mere koje preporučuju epidemiolozi i odgovorna lica, ali i svaki pojedinac mora dati svoj doprinos tako što će prilikom korišćenja gradskog prevoza poštovati propisana pravila ponašanja. Ponovno uspostavljanje i organizovanje prevoza, podrazumeva četiri faze, od kojih će u prvoj prevoz moći da koriste isključivo zaposleni. Kako se budu aktivirale određene privredne grane, tako će broj ljudi koji se vozi biti sve veći”,

To znači da će u prvoj fazi moći da se voze samo oni koji imaju personalizovanu Busplus kartu za zaposlene. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao nije potrebno imati potvrdu firme, dovoljno je imati karticu za zaposlene.

drugoj fazi prevoz moći da koriste đaci i studenti, u trećoj nezaposleni, turisti i druga lica, a u četvrtoj i sugrađani stariji od 65 godina.

Iz BEOVOZ-a navode da BG:voz neće saobraćati do daljeg, a polasci su ukinuti 22. marta 2020. godine.

Izvor: www.b92.net