• 09:24

Akcija čišćenja na Adi Ciganliji

Sep 19, 2020

Povodom obeležavanja Svetskog dana čišćenja, Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije – SORAS sutra u 10 časova organizuje na Adi Ciganliji ekološku omladinsku radnu akciju čiji je zadatak čišćenje i uređenje terena na ovoj beogradskoj oazi. Istog dana održaće se i radionica za mlade „Verovali ili ne – priroda je to!”.

Pored učesnika SORAS-a, kojih će biti tridesetak, čišćenju će se, u okviru akcije „Hajdemo na akciju” koju finansira Ministarstvo zaštite životne sredine priključiti i članovi brigade „20. oktobar”. Ovu brigadu na Adi predstavljaće deset omladinaca i dvadeset veterana. U ovoj akciji rukave će zasukati i članovi brigade učesnika omladinskih radnih akcija Beograd.

Zbog poznate situacije sa pandemijom broj učesnika je ove godine ograničen, a organizator je za one koji nemaju maske obezbedio ovu vrstu zaštitnih sredstava.

Mesto okupljana je u blizini dečjeg vrtića, kraj kupatila, u pravcu ka Savi, a lokacije koje će se čistiti odrediće uprava JP „Ada Ciganlija”.

Realizacija projekta „Eko Lora” Beograd 2020. godine, kako kažu u SORAS-u, traje od 25. avgusta do 31. oktobra. Ovaj projekat podržala je Kancelarija za mlade grada Beograda, kao i javna preduzeća, ustanove, institucije i različita udruženja građana. Cilj projekta je podizanje svesti i znanja u oblasti ekologije i održivog razvoja mladih, kao i njihovo negovanje vrednosti volonterskog i dobrovoljnog rada. Osim radnih aktivnosti, mladi će do kraja oktobra moći da učestvuju i u radionicama u kojima se uče ili obnavljaju znanja i veštine iz ekologije, komunikacije, javnog zastupanja ekoloških interesa u lokalnoj zajednici, zelene ekonomije…