• 04:42

MOĆNIK IZ SENKE naručio da se Novaku POCEPA VIZA!

Jan 10, 2022

Izvodi iz sudskih dokumenata objavljenih rano jutros, kao i izjave uglednih Autralijanaca, potvrđuju pisanje i analize “Blica” da iza poništavanja regularno izdate vize Novaku Đokoviću stoji politička kriza u Australiji uoči predstojećih izbora, kao i pokušaj političkih moćnika da udarom na Novaka saniraju političku štetu koja im je nastala njegovim dolaskom.

“Blic” je o ovome pisao u dva navrata. Najpre, da je nekoliko tenisera i zvaničnika Australijan opena, spekuliše se i do 20, ušlo u Australiju nevakcinisano i na osnovu medicinskog izuzeća, a da im niko ništa nije rekao.

Ali svi su ušli tiho, a samo je Novak javno, fotografijom na instagram profilu koji prate milioni ljudi, najavio dolazak u Melburn, što je izazvalo političku i medijsku buru u Australiji, zemlji u kojoj je vakcinisano više od 90 odsto građana koji, ipak, već dve godine žive u uslovima veoma strogih antikovid mera.

I dok je Novak još bio u vazduhu, u avionu na redovnoj liniji Dubai – Melburn, u Australiji se zakuvala medijsko-politička čorba koja je pretila da nepopravljivo ošteti šanse tamošnjih vlasti na predstojećim izborima. I političke odluke su pale: zaštititi rejtinge! Po svaku cenu ne dozvoliti Novaku da uđe u Australiju!

Ko je bio lutkar iza pozornice

Da se zaista ovako odvijala situacija “Blic” je pisao u drugom tekstu, o događajima u kobnoj noći kada je Novaku poništena viza. Iz sudskih podnesaka Novakovih pravnih zastupnika jasno je da se nekome u vlastima Australije baš žurilo da mu što pre, u gluvo doba noći, poništi vizu kako bi ta vest bila sveža za novi jutarnji ciklus vesti u Australiji.

"Hotel užasa" u Melburnu u kojem je Novak pritvoren posle odluke da mu se pocepa viza

U jutros objavljenim dokumentima koje je ubjavio australijski medijski portal “Ejdž” potvrđeno je da je Đoković lično sve vreme osnovano sumnjao da odluka o poništavanju vize nisu doneli službenici na aerodromu u Melburnu, već “neko iznad njih”.

U potpisanoj izjavi, datoj pod zakletvom, Novak je rekao da je bio umoran i zbunjen tokom višesatnog saslušanja na aerodromu i da je na trenutak poverovao da su mu granični policajci dali pauzu do 8.30 sati ujutru kako bi se konsultovao sa svojim advokatima i sa zvaničnicima organizacije Tenis Australija.

Ali već oko 7.40 sati policajci su prekršili taj dogovor i “obavestili me da ću biti uklonjen iz Australije kao ilegalni imigrant”. Đoković zatim navodi da su ga službenici na aerodromu često ostavljali samog kako bi mogli da pričaju sa svojim šefovima.

– Sve to je kod mene stvorilo utisak da odluka o mojoj vizi zapravo nije u potpunosti u rukama osoba koje razgovaraju sa mnom, već da o tome odlučuje neko iznad njih – rekao je Đoković.

03

Moć se koristi protiv kriminalaca, a ne protiv Novaka

Osnovanu sumnju da je visoka politika umešala prste u pokušaj da se Đoković departuje praktično potvrđuje i jutrošnja kategorična izjava Džona Aleksandera, bivšeg australijskog tenisera, a sada poslanika. U postu objavljenom na njegovoj fejsbuk stranici, Aleksander je objavio da se “moć koristi protiv kriminalaca, a ne za rešavanje dnevnih političkih problema”.

Aleksander navodi da izgleda da je Đoković ispunio sve zdravstvene uslove i da ne deluje da predstavlja rizik po Australiju.

– Pa zar je onda “javni interes” da ministar koristi svoje lične moći da deportuje našeg aktuelnog šampiona Australijan opena? Ja bih rekao da je očuvanje Australijan opena kao gren slem događaja u našem nacionalnom interesu. Ministarske moći da se ukidaju vize su osmišljene da bi se sprečili kriminalci da šetaju našim ulicama, a ne da bi im pomagale da reše dnevne političke probleme – napisao je Aleksander.

Izvor: www.blic.rs