• 16:59

Omikron bolje zaobilazi imunitet nego delta

Jan 12, 2022

 

Omikron lakše izbegava imunitet domaćina nego delta soj koronavirusa, što objašnjava i zašto se brže širi, prema danskom istraživanju objavljenom prošle nedelje.

Otkako je omikron otkriven u novembru, naučnicii žurno nastoje da otkriju da li prouzrokuje lakše simptome bolesti i zašto se čini zaraznijim od delte.
Postoje različiti razlozi zbog kojih bi virus mogao lakše da se prenosi. Na primer, koliko dugo ostaje daclebdi u vazduhu, koliko je sposoban da se zakači za ćelije i koliko dobro izbegava imunski sistem domaćina.

Istraživanje koje su vodili naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu, glavne organizacije za statistiku “Statistics Denmark” i serološkog instituta “Statens Serum Institute” (SSI) ukazuje na to da je glavni razlog bržeg širenja ovog soja virusa njegova sposobnost izbegavanja imuniteta dobijenog putem vakcina.

“Naša otkraića potvrđuju da brzo širenje omikrona možemo pripisati sposobnosti zaobilaženja imuniteta, a ne inherentnom povećanju prenosivosti” tvrde istraživači.
Danski naučnici ranije su zaključili da je među vakcinisanom populacijom omikron između 2,7 i 3,7 puta zarazniji od delte.

Istraživanjem je takođe otkriveno da je, nezavisno o kojoj se varijanti virusa radi, manja verovatnoća da će oni vakcinisani trećom dozom preneti virus nego nevakcinisani.

Iako je lakše prenosiv, omikron izaziva blaži oblik bolesti, izjavila je za medije Tajra Grove Krause, tehnička direktorica SSI-a.

Ona je dodala da je rizik od hospitalizacije zbog omikrona upola manji nego kad je u pitanju delta, ali su zbog većeg broja zaraženih zdravstveni sistemi i dalje pod pritiskom.

Slični podaci javljaju se i u drugim istraživanjima omikrona.

Izvor: www.rs.N1info.com