• 15:43

EU pozvala Prištinu da omogući glasanje na referendumu

Jan 13, 2022

Portparol Unije je istakao da “građani ne smeju da plaćaju cenu političkih razmirica, pogotovo kada je reč o demokratskim procesima”

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vlasti u Prištini da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi građani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

– Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja za referendum – rekao je Stano, i pozvao privremene prištinske vlasti da primene “postojeću praksu glasanja u organizaciji OEBS-a”.

Stano je naveo da je šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije i s predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem.

– Borelj je ponovio stav EU da svaki Srbin na Kosovu mora imati mogućnost da da da svoj glas kroz proces “skupljačkih kutija”, koji organizuje OEBS – naveo je Stano.
Portparol Unije je istakao da “građani ne smeju da plaćaju cenu političkih razmirica, pogotovo kada je reč o demokratskim procesima”.

Stano je naglasio da svi građani, uključcujući i Srbe na KiM, imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

Portparol EU podseća da OEBS ima ustanovljenu dugogodišnju praksu organizacije glasanja putem skupljanja glasačih listića, koja se koristila 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine.

Stano je uputio poziv stranama da nađu obostrano prihvatljivo rešenje koje bi omogućilo glaačima koji žive na Kosovu da sprovedu svoje demokratsko pravo i pozvao obe strane da o tome razgovaraju kroz dijalog kome posreduje EU.

Izvor:www.telegraf.rs