• 15:18

Kako je preko noći PROPAO BIZNIS koji je na Kosovu po podrumima PRAVIO MILIONE? Samo u Leposaviću nađena oprema koja troši struje kao 500 kuća

Jan 13, 2022

Sedam dana nakon što je kosovska vlada zabranila rudarenje kriptovaluta, policija je saopštila da je zaplenila oko 340 komada opreme za rudarenje kriptovaluta na tri lokacije. Samo oprema koja je zaplenjena u Leposaviću troši struje isto koliko i 500 domaćinstava, saopšteno je zvanično.

Da nije bilo globalne energetske krize koja je i u južnoj pokrajini dovela do restrikcija, pucanja sistema i borbe za svaki kilovat struje, vrlo je verovatno da do ovakvog poteza policije ne bi ni došlo. Već neko vreme javna je tajna da je rudarenje kriptovaluta u južnoj pokrajini i više nego unosan posao i to zbog činjenice da oni koji se njime bave ne plaćaju struju, a koja je i ključni trošak u celom poslu.

U Južnoj Mitrovici, zaplenjeno je 67 strojeva za proizvodnju kriptovaluta, kod Podujeva su nađena tri komada opreme za rudarenje kriptovaluta, dok je oko 300 komada oduzeto Ssamo u Leposaviću. Sva ova zaplenjena oprema troši struje kao oko 600 domaćinstava što uzimajući u obzir prosečan račun iznosi oko 3 miliona dinara mesečno.

Imajući u vidu da je sve te poslove držala nekolicina ljudi, priča o zaradi je i više nego jasna.

Koliko je rudarenje kriptovaluta u južnoj pokrjini uzelo maha govori i još jedan podatak. Prema jednom izvoru, u Srbiji ima oko 10 bankomata za kriptovalute – jedan u Nišu, po dva u Beogradu i Novom Sadu, ali i četiri u Prištini.

A, cela priča je počela da se intenzivira pre oko 3 godine. Početkom 2018. digitalni časovnici priključeni na električnu mrežu u Evropi počeli su da “gutaju” minute zbog neočekivanih i dotad neviđenih fluktuacija i poremećaja u naponu. Najpre su “izgubljena” tri minuta u januaru, a zatim još tri u februaru.

Zvaničnici su uskoro ustanovili da ovi “strujni udari” potiču sa severa Kosova, iz severnog, srpskog dela Kosovske Mitrovice, ali i iz podruma okolnih sela, te da se na toj teritoriji masovno proizvode kriptovalute.

Kako je te godine pisao “Bafler”, sa masovnim rudarenjem bitkoina su najpre počeli Srbi iz Severne Mitrovice, a operacije su uskoro narasle do neslućenih nivoa, pogonjene besplatnom električnom energijom.

Vrlo brzo su im se pridružili i Albanci, koij su ubrzo počeli da prebacuju “majnere”, tj. računare u srpski deo Kosovske Mitrovice.

Izvor:www.blic.rs