• 09:04

Naučnici otkrivaju: “Jedinjenja kanabisa mogu da spreče da koronavirus prodre u neke zdrave ćelije”

Jan 13, 2022

Naučnici su testirali efekat jedinjenja na alfa i beta varijante virusa u laboratoriji

Nova laboratorijska studija otkrila je da dva hemijska jedinjenja koja sadrži kanabis, sprečavaju da virus kovida 19 prodre u zdrave ćelije, objavljeno je u “Journal of Nature Products”.

Kanabigerolna kiselina (CBGA) i i kanabidiolna kiselina (CBDA) identifikovane su u toku hemijskog skrininga, a istraživači sa Univerziteta Oregon smatraju da su ove dve kiseline potencijalno dobre za borbu protiv korona virusa.

U toku studije su se usresredili na spajk, odnosno, šiljasti protein i pomoću ove dve kiseline blokirali korak koji patogen koristi da inficira ljude.

Naučnici su testirali efekat jedinjenja na alfa i beta varijante virusa u laboratoriji. Studija nije uključivala davanje suplemenata ljudima ili poređenje stope infekcije kod onih koji koriste jedinjenja sa onima koji ne koriste.
Konoplja je veoma bogata vlaknima, a njeni ekstrati se obično dodaju u kozmetiku, losine za telo, dijetetske suplemente i hranu.

– Ova jedinjenja se mogu uzimati oralno i imaju dugu istoriju bezbedne upotrebe kod ljudi – rekao je Ričard Van Brimen, straživač Globalnog centra za inovacije konoplje u državi Oregon.

– Oni imaju potencijal da spreče i leče infekciju SARS-CoV-2 – dodao je Ričard u saopštenju.

Izvor:www.telegraf.rs