• 10:59

Nikezić: U Srbiji značajno veća inflacija od evropskog proseka

Jan 13, 2022

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je danas da Srbija ima značajno veću inflaciju od evropskog proseka i da, prema poslednjim podacima Eurostata, samo dve zemlje u EU, Estonija i Litvanija, imaju veću inflaciju.

On je u saopštenju naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć izneo netačnu informaciju da će inflacija u Srbiji biti najniža, niža i od Nemacke, pošto je godišnja inflacija u Srbiji 2021. godine bila 7,9 odsto, a u Nemačkoj 5,7 odsto.

„Čak i ako se posmatra samo mesečna inflacija u decembru, ona je u Srbiji viša nego u Nemačkoj i većini drugih evropskih zemalja“, istakao je Nikezić.

Po njegovim rečima Srbija je među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi, pa zvanični rast cena hrane i goriva od preko 20 odsto negativnije utiče na kvalitet života u Srbiji, pošto preko 50 odsto potrošačke korpe u Srbiji odlazi za hranu i energente.

„Zato je Fiskalni savet procenio da je inflacija za siromašne u Srbiji već sad dostigla 15 odsto, a pošto će se trend obezvređivanja prihoda nastaviti i u 2022. godini, jasno je da će se dramatično povećati broj siromašnih, koji već sad čine preko polovine stanovništva u Srbiji“, rekao je Nikezić.

Dodao je da ljudi u Srbiji realno žive sve gore, pošto su, pored cena hrane i energenata, povećani i svi nameti države, od PDV-a, poreza na imovinu i paušala za preduzetnike, preko svih akciza i komunalija, a uvedeni su i novi nameti poput akcize na struju i poreza na šupe i bunare.

Izvor:www.danas.rs