• 16:32

U AKCIJU SPASAVANJA KRENULI HELIKOPTEROM Teško povređen skijaš na Kopaoniku, hitno prebačen u Beograd!

Jan 13, 2022

Muškarac srednjih godina zadobio je danas teške povrede glave na ski stazi Krčmar na Kopaoniku.

– U akciji je učestvovalo pet vozila spasilačke službe a muškarac je uspešno prebačen na VMA helikopterom – rečeno je u službi.

Oni su potvrdili da je ovo prvi put da je korišćen helikopter za spasavanje povređenih skijaša otkako je Gorska služba potpisala ugovor o korišćenju letelica sa MUP-om.

– U saradnji sa helikopterskom jedinicom MUP-a, Skijalištem Srbije i lekarima iz trauma centra na Kopaoniku uspeli smo da završimo složenu akciju spasavanja muškarca srednjih godina sa teškom povredom glave koju je dobio na stazi Krčmar na Kopaoniku – kažu iz Gorske Službe Spasavanja za “Blic”.

Kako kažu, akcija je trajala rekordnih tri sata.

– Akcija spasavanja završena je u rekordnom roku, za nešto manje od tri sata, i povređeni muškarac transportovan je u Klinički centar Srbije. U akciji spasavanja učestvovalo je pet spasilaca Gorske službe spasavanja – kažu za “Blic”.

Kako dodaju, u akciji spasavanja korišćena je usluga hitnog medicinskog transporta helikopterom, koja je od ove godine dostupna na Kopaoniku zahvaljujući nedavno potpisanom Sporazumu o saradnji između helikopterske jedinice MUP-a, Skijališta Srbije i Gorske službe spasavanja. Od početka saradnje sa helikopterskom jedinicom MUP-a 27 spasilaca Gorske službe spasavanja završilo je orjentaciju u radu sa helikopterom.

Izvor:www.blic.rs