• 17:08

Zorana Mihajlović se ŽALILA AMERIKANCIMA i tražila pomoć, opanjkala čelnike EPS, EMS, državnu agenciju i usput poželela mir u svetu

Jan 13, 2022

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pred novogodišnju noć poslala je Američkoj komori pismo u kome se hvali koliko se trudi i šta je postigla, ali i “opanjkava” Javno preduzeće EPS, Elektromreže Srbije i Agenciju za energetiku Republike Srbije.

U pismu Američkoj komori, u kome taksativno navodi šta je uradila i šta sve još hoće da uradi ali je koče EPS, EMS i ARES, ministarka Mihajlović na početku iznosi želje vezano za novogodišnje praznike. Najviše nalik porukama koje iznose devojke u borbi za mis, i srpska ministarka želi “stabilnost i prosperitet svake države, a time i napredak svakog čoveka ove planete”! Ministarka piše i da se nada da ćemo svi imati snage i u “borbi protiv klimatskih promena i time obezbedimo opstanak naše planete”.

Ministarka je poslala pismo 29. decembra i to nije slučajno. na adresu Američke komore dopis odlazi u danu kada je Agencija za energetiku stala na stranu EPS i EMS, čime je dovela u pitanje njenu viziju i sprovođenje zakona.

I tako posle lepih želja na početku pisma ubrzo sledi razrada. Mihajlovićeva piše kako je donet Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, a koji je usvojen “zahvaljujući najtransparentnijem postupku u sačinjavanju nacrta i uz uvažavanje svakog predloga”… Ovaj Zakon ovako kako je urađen po ministarki je “neizostavni put zelene energetske tranzicije Republike Srbije”.

Ministarka u pismu Američkoj komori ne navodi zašto su EPS, EMS i AERS odbili da dalje učestvuju u izradi podzakonskih akata, a bez kojih zakon nije primenjiv. Najednostavnije rečeno, ove kompanije i državna agencija su praktično stopirale sprovođenje zakona i naveli sve opasnosti po energetski sistem Srbije ali i građane ako bi krenula njegova puna primena. Glavni nedostatak Mihajlovićkinog zakona je u činjenici da se naglo uvodi korišćenje energije iz vetra i solarnih panela, koje postojeća mreža i sistem ne bi mogli da izdrže. Otuda bi u Srbiji moglo da dođe do pucanja celokupnog elektroenergetskog sistema. Takođe, način na koji Mihajlovićeva namerava da “uvede vetar i sunce” bi dovelo do enormnog povećanja troškova cene struje za građane i privredu.

Ministarka ipak, ceo problem predstavlja drugačije i navodi da su EPS i EMS blokirali proces jer praktično ne žele da prate moderne tokove i da su “zasnovani na nedovoljno razvijenoj tehničkoj spremnosti da se integrišu” u novi sistem.

– Na žalost, JP EPS već tri decenije nije izgradio nijedan novi kapacitet, pa ni reverzibilne hidro elektrane koje bi služile za balansiranje energije. Takođe, EMS AD nije izgradio dovoljno jak prenosni sistem, dok investicije realizuje u dugom periodu, često i preko pet godina – piše ministarka Američkoj komori.

I na kraju Mihajlovićeva poziva na zajedničku akciju:

– Stoga vas pozivamo da na osnovu vašeg znanja i iskustva, zajedno otklonimo otpor i sumnje u vezi buduće primene Zakona, jer JP EPS, EMS AD i ODS ne samo da traže izmenu, već traže stavljanje Zakona van snage. Verujemo, da ćemo uz vaš značajan doprinos, uspešno ove izazove pretvoriti u novu razvojnu šansu Srbije – stoji na kraju pisma ministarke energetike Američkoj komori.

Izvor:www.blic.rs