• 05:47

Antigenski test u Srbiji pet puta skuplji nego u Nemačkoj

Jan 14, 2022

U većini evropskih zemalja, pored profesionalnih antigenskih i PCR testova, mogu se kupiti i antigenski testovi za kućnu upotrebu, s tim što njihova cena varira. Najjeftiniji su u najbogatijoj zemlji EU – oko 1,75 evra koliko koštaju u Nemačkoj, dok je najskuplja Švajcarska gde koštaju čak 20 evra. Kako se Srbija kotira na ovoj listi?

Brzi antigenski kućni testovi na koronu mogu se kupiti i u apotekama u Srbiji.

Cene ovih testova se kreću oko 1.000 dinara (oko 9 evra), a neki se mogu naći i za oko 700 dinara (oko 6 evra). To znači da Srbija spada među evropske zemlje u kojima se po višoj ceni prodaju kompleti za samotestiranje protiv kovida-19, piše Nova.rs.

U Španiji ograničena cena testova

Vlada Španije ograničila je cene antigenskih testova na 2,94 evra, potvrdila je ministarka zdravlja Karolina Darijas. Prethodno, cena testova bile su i do deset evra.

Odluka o ograničavanju cene testova, prema rečima španskog premijera Pedra Sančeza, doneta je nakon što su u decembru prijavljene nestašice u mnogim apotekama širom zemlje, prenosi Rojters.

Rast cena tokom porasta broja slučajeva zbog Omikron soja i nedostatak testova u apotekama izazvali su proteste opozicionih političara i potrošačkih grupa od kojih su mnogi tražili da se testovi prodaju i u supermarketima. To je posebno bilo izraženo oko novogodišnjih praznika.

“Naš cilj je bio prvo da stabilizujemo ponudu nakon što je potražnja porasla, a zatim smo se fokusirali na regulisanje cena”, rekla je ministarka zdravlja novinarima.

Testovi se i dalje mogu kupiti samo u apotekama.

Portugal među najjeftinijim

U Portugalu su cene antigenskih testova za ličnu upotrebu oko 2,10 evra i mogu se, osim u apotekama, kupiti i u supermaketima gde su dostupni od leta prošle godine.

“Vlada je odobrila dekret-zakon koji dozvoljava prodaju setova za samotestiranje u supermarketima u Portugalu”, navedeno je u saopštenju u kojem, se između ostalog navodi, da će ova mera olakšati i ubrzati identifikaciju pozitivnih slučajeva koronavirusa.

Građani Portugala imaju pravo na četiri besplatna profesionalna testa mesečno.

U Nemačkoj pet puta jeftiniji testovi nego u Srbiji

Cene testova u Nemačkoj još nisu ujednačene na svim mestima, ali se antigenski testovi za ličnu upotrebu mogu naći po cenama od 1,75 evra u supermarketima kao što su Lild i Aldi. Takođe, besplatni profesionali testovi su još uvek dostupni svima.

Francuska odobila prodaju i u supermarketima

Brzi antigenski testovi za ličnu upotrebu u Francuskoj koštaju oko dva evra, dok su prema pisanju pojedinih medija cene na nekim mestima i oko šest evra. Takođe, ljudi koji su vakcinisani imaju pravo na besplatno testiranje.

Francuski supermarketi su dobili pravo da prodaju komplete za samotestiranje protiv korone do 31. januara kako bi se pomoglo građanima da brže dođu do testova. Ova odluka je ipak bila iznenađujuća, s obzirom da su u ovoj zemlji na snazi stroga pravila koja ne dozvoljavaju da bilo koji drugi objekti osim apoteka prodaju medicinske proizvode.

Ovo pravilo je uvedeno još pre dočeka Nove godine, pa su vlasti pozvali građane da se testiraju pre nego što prisustvuju novogodišnjim proslavama. Vlada je naglasila da kompleti za samotestiranje, koji se prodaju u supermarketima, treba da se koriste za asimptomatske slučlajeve i samo za ličnu upotrebu.

Italija, Belgija, Irska – od 5 do 10 evra

U Italiji, Belgiji i Irskoj cene antigenskih testove za ličnu upotrebu kreću se u rasponu od 5 do 10 evra.

U Irskoj cene antigenskih testova obično iznose oko osam evra, ali to mahom važi za apoteke, dok se po jeftinijoj ceni mogu naći u supermarketima.

U Velikoj Britaniji kompleti sa samotestiranje ostaju besplatni, bar za sada. Mogu da se uzmu u apotekama ili u domovima zdravlja ili mogu biti dostavljeni na kućnu adresu.

Najskuplja Švajcarska

Švajcarska ima najskuplje cene antigenskih testova za ličnu upotrebu i one se kreću oko 20 evra.

Holandija ima upola manje cene i one iznose oko 10 evra.

Cena antigenskih testova za ličnu upotrebu u Grčkoj iznosi oko 2,70 evra, pa ova zemlja spada u one države koje imaju niže cene kompleta za samotestiranje protiv korone.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Izvor: www.rs.n1.com