• 03:55

Amerikanac dobio srce genetski modifikovane svinje!

Jan 15, 2022

Dejvid Benet, 57-godišnji muškarac sa srčanim oboljenjem opasnim po život, dobio je srce od genetski modifikovane svinje, što je revolucionarni postupak koji nudi nadu stotinama hiljada pacijenata kojima su potrebni organi…

To je prva uspešna transplantacija svinjskog srca u telo čoveka, preneo je “New York Times”, navodi Tanjug.

Osmočasovna operacija obavljena je u Baltimoru u petak, a pacijent, Dejvid Benet Stariji iz Merilenda, danas se dobro oseća, naveli su hirurzi u Medicinskom centru Univerziteta Merilend.

“Ono stvara puls, stvara pritisak, to je njegovo srce” rekao je doktor Bartli Grifit, direktor programa za transplantaciju srca u medicinskom centru, koji je izvršio operaciju.

“Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo šta će nam sutra doneti. Ovo nikada ranije nije urađeno” naveli su oni.

Prošle godine je oko 41.354 Amerikanaca dobilo transplantirani organ, od kojih je više od polovine dobilo bubrege, prema podacmia Ujedinjene mreže za deljenje organa, neprofitne organizacije koja koordinira napore u nabavci organa u SAD.

Postoji, međutim, akutna nestašica organa i svaki dan umire desetak ljudi sa spiskova, navodi “NewYork Times“.

Oko 3.817 Amerikanaca je prošle godine primilo srca davalaca, više nego ikada ranije, ali je potencijalna potražnja i dalje veća. Naučnici su grozničavo radili na razvoju svinja čije organe ljudsko telo ne bi odbacilo u protekloj deceniji, novim tehnologijama za uređivanje gena i kloniranje.

Do transplantacije srca došlo je samo nekoliko meseci nakon što su hirurzi u Njujorku uspešno pričvrstili bubreg genetski modifikovane svinje na moždano mrtvu osobu.

Istraživači se nadaju da će ovakvi postupci započeti novu eru u medicini u budućnosti kada će za više od pola miliona Amerikanaca koji čekaju bubrege i druge organe biti dovoljno organa.

izvor: zanimljivsotidana.com