• 10:00

Gejmerski sektor u Srbiji ima veliki potencijal

Jan 15, 2022
JAVNI POZIV ZA FORMIRANJE PRVOG SUPERKLASTERA OTVOREN DO KRAJA FEBRUARA

Autor: Marija Krsmanović

Gejmerski sektor u Srbiji ima veliki potencijal

Krajem prošle godine projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavio je početak rada na stvaranju prvog superklastera u Srbiji i raspisao javni poziv zainteresovanim konzorcijumima (kompanijama, startapovima i naučnim institucijama).

U tu svrhu odabrane su četiri oblasti – visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web3 i blokčejn tehnologije, kao i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji – za koje se pokazalo da imaju najveći privredni i inovacioni potencijal.

Posmatrajući opšte trendove u svetu, što digitalnom, što fizičkom, mogli bismo pretpostaviti da su se pomenute oblasti našle u središtu pažnje zahvaljujući “tehnološkoj revoluciji”, koja se u poslednje vreme sve češće pominje. Posebno ako uzmemo u obzir da je jedna od oblasti gejming, koji bi laicima mogao delovati kao neočekivan izbor.

Ipak, jedan od osnivača i direktor ICT Huba Kosta Andrić i njegovi saradnici smatraju da se gejmerski sektor opravdano našao na ovoj listi.

“I za gejming, kao i za sve druge oblasti koje učestvuju u pilot superklasterima, vodili smo se istraživanjem koje smo sproveli sa Centrom za istraživanje javnih politika, partnerom projekta Srbija inovira. U okviru istraživanja procenjena je snaga svih oblasti prema različitim kriterijumima, uključujući ekonomski i inovacioni potencijal, mogućnost umrežavanja i hibridizacije, kao i naučni potencijal i potencijal prelivanja”, kaže Andrić u razgovoru za Biznis.rs.

Kada je u pitanju gejming, naš sagovornik navodi da je ova oblast “u istraživanju pokazala izuzetne rezultate u kategorijama inovacionog i ekonomskog potencijala, ali i hibridizacije”. 

Izvor: Unsplash.com

Prema njegovim rečima, organizovane su i fokus grupe sa stručnjacima iz različitih oblasti inovacija. Oni su znanjem i iskustvom pomogli pokretačima projekta da bolje razumeju stanje i perspektive srpskog inovacionog ekosistema, a kroz ove grupe je potencijal gejminga još bolje ocenjen.

Kako bi se uvidelo na koji način gejming može konkretno da doprinese srpskoj privredi, u okviru projekta Srbija Inovira pokrenuti su pilot superklasteri, te raspisan pomenuti javni poziv.

“Ono što je apsolutno sigurno za sada jeste da je domaći gejming izuzetno aktivan ekosistem i vrlo funkcionalna zajednica. Odlikuju ga fantastični uspesi srpskih kompanija koji su doveli do dolaska nekih od najvećih globalnih firmi u našu zemlju”, navodi Andrić dodajući da su upravo takvi rezultati doprineli da se, kroz istraživanje i fokus grupe, ovaj domen doživi kao sektor sa najviše potencijala u čitavoj IT industriji.

Andrić kao konkretnu potvrdu da treba “ojačati domaće kapacitete za stvaranje novih globalno konkurentnih video-igara” navodi to što naš gejming sektor već tri godine prepoznaje savetodavna i istraživačka firma u oblasti inovacija – Startap Genome.

Naravno, ovaj potencijal se ne odnosi samo na stvaranje igara, već na tehnologije koje mogu biti višestruko primenjivane u drugim industrijama – od trgovine, marketinga i industrije zabave, preko serious gejminga i EdTech-a (tehnologije u oblasti obrazovanja), pa sve do MedTech-a (tehnologije u oblasti medicine) i mnogih drugih.

Govoreći o prijavama za superklaster, Andrić napominje da će rezultate imati po završetku konkursa krajem februara, te da je o broju zainteresovanih rano govoriti.

„Osim toga, mi smo pre svega fokusirani na kvalitet prijava, a ne na njihovu količinu. Ono u šta smo ubeđeni jeste da ćemo na kraju imati veoma dobar odziv koji će kvalitatativno biti odličan pokazatelj zašto smo se s pravom odlučili da baš ovaj domen učestvuje u pilot superklasterima“, zaključuje naš sagovornik.

Virtuelnu realnost posmatrati zajedno sa gejmingom

Prema Andrićevim rečima, ovo je svakako dobar trenutak i za kompanije koje se bave virtuelnom realnošću. Na primeru metaverzuma jasno je da čitavu oblast čeka vrlo interesantna budućnost, te da će nastati još mnogo zanimljivih i korisnih projekata, navodi on.

“Isto važi i za Srbiju – dobra osnova postoji, a za očekivati je da mnogi budu podstaknuti da stvaraju u ovoj oblasti. Konstantan razvoj virtuelne realnosti i njena široka upotreba u svakodnevici otvoriće neke nove horizonte”, kaže direktor ICT Hub-a, dodajući da virtuelnu realnost treba posmatrati integrisano sa gejmingom jer se tako dobija kompletnija slika o njihovom raspoloživom potencijalu u Srbiji.