• 08:41

Suđenje Novaku u subotu od 23.30

Jan 15, 2022

Suđenje Novaku Đokoviću pred Saveznim sudom Australije biće održano u subotu u 23:30 časova po našem vremenu, odlučeno je tokom preliminarnog saslušanja. Zvanična odluka o tome da li će najbolji teniser sveta ostati u Australiji i učestvovati na Australijan openu, ili će biti deportovan, doneće se u noći između subote i nedelje.

Preliminarno saslušanje bilo je proceduralne prirode. Jedina bitna stavka odnosila se na to da li će konačnu odluku u celom slučaju doneti jedan sudija ili tročlano veće.

Đokovićeva odbrana je zahtevala da to bude tročlano veće, dok advokat države nije pristao na takav zahtev. Posle svega, sudija Džon O’Kalahan saopštio je da će se odluka u vezi sa time doneti tokom jutra.

Podsetimo, Novak je dobio prvi spor na sudu države Viktorija u vezi sa ukinutom vizom, ali je australijski ministar za imigracije Aleks Hok iskoristio diskreciono pravo i poništio mu vizu.

Ponovo se otišlo na sud Viktorije, kod sudije Entonija Kelija, ali je ubrzo predmet prebačen na Savezni sud kod sudije Džona O’Kahalana.

Pred preliminarno saslušanje, Đoković je imao razgovor i sa imigracionim vlastima Australije.

Dešavanja u Australiji tekla su ovako:

00:40: O’Kalahan je rekao da će konačna odluka biti doneta u nedelju u 09.30 po lokalnom vremenu. To je u subotu uveče u 23.30 po našem vremenu. Đoković će u 14 časova po lokalnom vremenu biti prebačen u pritvor, na nepoznatoj lokaciji, gde će biti do početka suđenja u nedelju.

00:35: Sudija O’Kalahan odgovorio je da da će odluka o tom pitanju biti doneta naknadno.

00:30: Novaka odbrana zahteva da konačnu odluku donese veće sudija, tačnije tročlano veće, kako bi se omogućila objektivnost i nepristrasnost. Advokat države ne pristaje na takav zahtev.

00:27: Pol Henderson govori u ime Novakovog tima, zajedno sa Vudom, a tražili su nekoliko minuta da razmotre celokupnu situaciju.

00:25: Treba naglasiti da je u pitanju čisto proceduralno ročište, uoči završnog ročišta u subotu uveče po našem vremenu. Očekuje se da sudija O’Kalahan potvrdi prenos slučaja na Savezni sud i neke od naloga donetih u vezi sa podnošenjem dokumenata.

00:23: Počinje saslušanje!

00:05: Dok čekamo početak saslušanja, pročitajte šta je član Kriznog štaba Srbije rekao povodom Đokovićevog testiranja na koronavirus i dobijanja rezultata, koji su takođe bili sporni proteklih dana.

23:45:  Na redu je preliminarno saslušanje, upoznavanje novog sudije sa slučajem, posle čega na red dolazi glavno saslušanje.

23:40: Đoković je u belom kombiju stigao u prostorije advokata. Odatle, putem video linka, prati preliminarno saslušanje kod sudije O’Kalahana.

23:30: Novak je obavio razgovor sa imigracionim vlastima. Posle toga je prebačen u pritvor, gde će sačekati saslušanje pred Saveznim sudom.

Izvor: rs.n1.com