• 04:37

Premijer Australije pozdravio odluku suda o Novaku: Sada je vreme za tenis

Jan 16, 2022

Premijer Australije Skot Morison rekao je da je odluka o otkazivanju vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću doneta iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga i u javnom interesu.

„Savezni sud Australije jednoglasno je odlučio da odbaci zahtev Novaka Đokovića za preispitivanje kojim se osporava odluka ministra za imigracije da mu ukine vizu. Odluka je doneta iz razloga zdravlja, bezbednosti i reda i na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da naše granice ostanu jake i da Australijanci budu bezbedni“, naveo je Morison u saopštenju.

Posle jednoglasne odluke tročlanog sudskog veća, Đoković će biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

“Kao što sam rekao u petak, Australijanci su podneli mnogo žrtava tokom ove pandemije i sa pravom očekuju da će rezultat tih žrtava biti žaštićen. Tokom pandemije zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjačih ekonomija i najjačih stopa vakcinacije u svetu. Jake granice su fundamentalne za australijski način života, kao i vladavina zakona”, naveo je Morison.

“Naša Vlada je uvek to razumela i bila je spremna da preduzme odluke i radnje neophodne za zaštitu integriteta naših granica. Zahvaljujem Sudu na brzoj pažnji usmerenoj na ova pitanja i na strpljenju svih uključenih dok smo radili na rešavanju. Sada je vreme da počnemo sa Australijan openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom leta”, dodao je Morison.

Prvi grend slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak u Melburnu.

Izvor: rs.n1.com