• 06:07

Samački život loše utiče na zdravlje muškaraca, dok kod žena to nije slučaj – otkrila studija

Jan 16, 2022

Novo istraživanje koje je objavljeno početkom ove nedelje pokazuje da samački život posebno negativno utiče na muškarce.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istraživanje je proučavalo uzorke krvi 4.835 muškaraca kako bi se ispitao nivo upalnih procesa.

“Pronašli smo značajnu povezanost između prekida partnerstva ili godina samačkog života i problema s upalama kod muškaraca”, rekla je dr. Karolina Davidsen, naučna saradnica na Odseku za javno zdravstvo na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Istakla je da kod žena to nije slučaj.

“Najnovija studija mogla bi osvetliti rizike za muškarce koji žive sami, ali zdravlje je višestruko i praćenje činilaca rizika, maksimiziranje dobrobiti i lečenje upala koje se pojave uz pomoć vašeg lekara mogu pomoći pacijentima da žive zdravim životom”, navodi se u istraživanju.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, proučavala je i godine života samaca.

Za neke je činjenica da je samački život čak i prednost, smatra Eliakim Kislev, docent na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Kislev je analizirao američke i evropske baze podataka, uključujući US Census Bureau i European Social Survey, kao deo ispitivanja trendova kod samaca i onoga što je neke samce činilo srećnim.

Proučavao je običaje u više od 30 zemalja i vodio više od 140 intervjua sa samcima u SAD-u i Evropi – s ljudima između 30 i 78 godina koji su zajedno predstavljali mešavinu polova, seksualnosti te socioekonomskog i etničkog porekla. Otkrio je da ključne razlike između srećnih samaca i nesrećnih samaca uopšteno zavise od toga jesu li internalizovali stereotipe o tome da su sami ili im je svejedno. “Samoća nekih srećnih samaca takođe je nadoknađena sticanjem uzbudljivih iskustava, poput putovanja ili pronalaženja novih hobija”, rekao je Kislev.

Izvor: www.b92.net