• 15:47

U Beogradu većina izašlih ipak glasala za „ne“

Jan 16, 2022

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je preliminarne rezultate, koji pokazuju da su građani Srbije koji su izašli na referendum većinom glasali za “da”. Međutim, podaci za Beograd su nešto drugačiji – za “ne” je u Beogradu glasalo 54 odsto izašlih građana.

Za „da“ je u Beogradu glasalo 45 odsto izašlih građana.

Podsetimo, na nivou Srbije je za „da“ glasalo 60,48 odsto, dok je za „ne“ bilo 39,52 odsto izašlih građana.

U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Ne davimo Beograd: Referendum pokazao potencijal za promene

Pokret „Ne davimo Beograd“ saopštio je da su građani glavnog grada na referendumu „rekli Ne! režimu Srpske napredne stranke i odbacili štetne promene Ustava“.

„Beograd je pokazao da ne pristaje na nove naprednjačke manipulacije i uništavanje demokratije u našem društvu“, saopšteno je iz pokreta Ne davimo Beograd.

Rezultati referenduma u glavnom gradu, prema oceni pokreta Ne davimo Beograd, „pokazuju ogroman potencijal za promene na narednim izborima“.

 

Izvor: rs.n1.com