• 05:20

Građani otvorili vrata daljoj reformi u oblasti vladavine prava

Jan 17, 2022

Ministarka pravde Maja Popović zahvalila je građanima Srbije na “iskazanoj političkoj zrelosti” na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i dodala da su time pokazali da “žele da otvore vrata daljoj reformi u oblasti vladavine prava”.

„Želim da obavestim javnost da će ministarstvo na čijem sam čelu, odmah posle proglašenja Akta o promeni Ustava u Narodnoj skupštini, preduzeti naredne korake u procesu reforme u oblasti vladavine prava“, navela je Popović u saopštenju.

Istakla je da će to ministarstvo u predstojećem periodu biti posvećeno pripremi seta zakona čije je donošenje neophodno za sprovođenje promena Ustava i njihovo uvođenje u pravni život Srbije, pre svega Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva.

„Izbor građana Srbije će omogućiti nezavisnije sudstvo i samostalnije javno tužilaštvo, brže i jeftinije ostvarivanje i zaštitu prava pred sudovima i sudjenje u razumnom roku. Ove promene Ustava povećaće pravnu sigurnost, koja će uticati na veći priliv stranih investicija, što će posledično dovesti do povećanja životnog standarda i ekonomskog napretka Srbije“, kazala je Popović.

Prema njenim rečima, odluka na referendumu omogućiće modernizaciju i veću efikasnost pravosudja, ali i veću odgovornost sudija i javnih tužilaca.

Podršku promenama Ustava dalo je 59,71 odsto izašlih na referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, sa obrađenih 98,79 odsto biračkih mesta, saopštila je ranije Republička izborna komisija (RIK).

Izvor: rs.n1.com