• 22:27

Savremena bajka o strahovima mladih

Jan 17, 2022

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) uskoro bi trebalo da se održi premijera komada “Alisa u zemlji strahova”, slovenačke autorke Eve Mahkovic, u režiji Aleksandra Popovskog, osmišljena kao savremena bajka koja kroz surove priče govori o strahovima mladih.

Predstava je bila najavljena za 15. januar, ali je ubrzo otkazana samo nekoliko sati nakon konferencije za novinare na kojoj je predstavljena. Komad je zasnovan na motivima romana “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola. Alisu igra Milena Radulović, kojoj je ovo prva pozorišna uloga, a u predstavi igraju i Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić.

– Kada uđem u JDP, zaista se osećam kao da je ovo moj hram. Od početka mojih studija, na Velikoj sceni sam uživao gledajući “Pozorišne iluzije”, bila je to prava magija. Nova drama je nastala upravo kroz ideju straha koji proživljavamo ove dve čudne godine usled korona virusa. Sakrivam se na neki način od stvarnosti tako što provodim u teatru, u umetnosti. Posle svega što nam se dešavalo u poslednjih godinu i po dana, reč strah, koja je i inače bila prisutna u našim životima, postala je dominantna. Strah od neuspeha, strah od nedostatka vremena, ljubavi, slobode, strah od promena, od politike, bolesti, neizvesnosti, strah da nećemo znati kako i kuda. I onda stojimo tako ukopani u mestu i strahujemo – kaže Popovski.

N. Babić

On je istakao da gotovo sa celim glumačkim ansamblom prvi put sarađuje.

– Jedino sam sa Rašom Vujovićem radio ranije, taman kada je postajao izuzetno talentovan. Sa Slobodom Mićalović i Nebojšom Ljubišićem sam odavno želeo raditi, a Milan Marić je nešto posebno. Već sam ga gledao u predstavi “Te noći sam je video” u Sloveniji, i naravno u filmu “Toma”, tako da sam srećan što je i on u ekipi.

Alisa je ta koja se ne boji, koja pita, otkriva, istražuje, dodao je on, navodeći i da je presrećan što ulogu Alise igra upravo Milena Radulović.

– Govorila sam da bih volela da zaigram u teatru sa nečim manjim, da vidim kako ću se snaći. Ali, kako to obično kod mene ide sve ili ništa, odmah se desilo sve. Izazovno je i teško. Moja Alisa je mlada žena od nekih 30 godina, koja se susreće sa raznim stanjima u kojima otkriva praktično sebe – kaže Milena.

ATAImages

Hvala “Vestima”!

Godinu za nama svojim glumačkim bravurama obeležio je Milan Marić. Karijeru je gradio stepenik po stepenik. Nenametljivo, uspeo je da za kratko vreme postane jedan od omiljenijih i cenjenih glumaca. Tiho i temeljno, oslanjajući se na talenat naslovnom ulogom u ruskom filmu “Dovlatov”, Marić je pobrao simpatije kako domaće tako i evropske publike. Briljirao je u i u filmu “Toma”, u kome je dočarao lik legendarnog pevača narodne muzike, Tome Zdravkovića. Ljubitelji domaćih serija zavoleli su ga kroz likove u “Nemanjićima”, “Državni službenik”, “Besa”, “Jutro će promeniti sve”… Marić je maestralan i na daskama koje život znači, tako da je zaslužno poneo nagradu našeg lista za najboljeg glumca u 2021. godini. Mladom glumcu nagradu smo uručili u JDP u pauzi između proba nove predstave “Alisa u zemlji strahova”.

– Zatečen sam i srećan. Nagrade su uvek mnogo lepa stvar, one uvek dolaze nakon završenog posla, kada se već lagano opraštate od tog nečega, kad su u pitanju filmovi. Kad se lagano oprostite, od snimanja, premijere, svih komentara. Nagrade dođu s jedne strane kao vetar u leđa i neki znak da si nešto dobro uradio, s druge strane kao neke zastavice koje te vrate u taj neki period kad si to nešto stvarao. Tako da polica sa tim priznanjima budi te uspomene i mnogo sam srećan što će i ova nagrada da bude mnogo lepa uspomena. Hvala vam – rekao nam je Marić, koji nije krio oduševljenje.

Izvor: https://www.vesti-online.com/