• 02:56

5 atraktivnih poslova u IT svetu: Ako vladate ovim veštinama, 2022. je vaša godina

Jan 18, 2022

Primetno je da je tržište rada već neko vreme u rasulu, tj. da nema dovoljno radne snage za određene industrije, budući da je kovid-19 bio okidač i za tzv. “Veliku ostavku”

Možda je teško poverovati, ali 2022. je tu! Da, još jedna godina “obojena” kovidom je takoreći proletela, a dobar deo ljudi je, barem u mislima, i dalje zaglavljen u martu 2020.

Ipak, promene se dešavaju svakodnevno, mada ih ne primećujemo uvek. Svet tehnologije je takođe prošao kroz ogroman broj promena od početka pandemije: počev od rada na daljinu do tzv. Zoom buma, ali i načina na koji radimo, komuniciramo sa kolegama.

Primetno je da je tržište rada već neko vreme u rasulu, tj. da nema dovoljno radne snage za određene industrije, budući da je kovid-19 bio okidač i za tzv. “Veliku ostavku”, pre svega zapaženu u SAD. Reč je o talasima otkaza zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Kao rezultat toga, suočavamo se sa “eksplozijom” zapošljavanja za razliku od toga kako je bilo pre. Dakle, ako se pitate koji će tehnološki poslovi biti najtraženiji 2022, ovo je aktuelna lista.

Java developer
U pitanju je osoba koja radi u Java programskom jeziku, a šta to podrazumeva? Java jezik je direktan derivat C i C++ programskih jezika, razvijen od kompanije Sun Microsystems. Koristi se kao programski jezik za izradu i razvoj raznih aplikacionih softvera.

Klaud arhitekta
Naziv ovog zanimanja na engleskom je cloud architect, a odnosi se na osobu koja je odgovorna za nadgledanje strategije računarstva u oblaku u okviru neke kompanije. To uključuje planove za usvajanje klauda, dizajn aplikacija u klaudu i upravljanje njime i nadzor.

Neophodne veštine arhitekte u klaudu podrazumevaju iskustvo sa programskim jezicima kao što su Python, Ruby i Elixir, iskustvo u IT inženjerstvu i odlične liderske veštine.

Menadžer proizvoda
U pitanju je profesionalac iz IT sveta koji je specijalista za upravljanje svim aktivnostima vezanim za neki proizvod. Tzv. product manager-i planiraju rad službi kojima upravljaju, u skladu sa definisanom strategijom poslovanja, i pored toga, daju predloge o planovima rada na mesečnom/godišnjem nivou, a u vezi sa potrebnim aktivnostima i resursima.

Specijalista za sajber bezbednost
Ova oblast je sada, čini se, važnija nego ikada. Specijalisti za sajber bezbednost su u osnovi čuvari, koji štite kompanije od napada hakera i kupaca od krađe njihovih informacija. Bez tima vrhunskih stručnjaka za IT bezbednost, kompanije rizikuju da izgube ogromne sume novca zbog upada u poverljive podatke. Recimo, sajber napadi su sve češća pojava u kripto svetu.

Data naučnik
Njegova sfera poslovanja su podaci. Posao naučnika podataka je da koristi mašinsko učenje za predviđanje i analizu podataka. Specifični zadaci uključuju stvari kao što su identifikovanje problema u analizi podataka, određivanje tačnih skupova podataka i varijabli, prikupljanje velikih skupova podataka i prenošenje nalaza zainteresovanim stranama. Nauka o podacima je rastuća oblast i ona će sigurno nastaviti da se razvija u narednih nekoliko godina. Da biste ispunili uslove za ovu poziciju, morate da poznajete statističke programske jezike kao što su R, Python i SLQ.

Izvor:www.telegraf.rs