• 08:23

Dr Adžić: Kada bismo nasumično testirali na koronu, pozitivna bi bila svaka druga osoba

Jan 18, 2022

“Imamo pacijente kao u momentu otvaranja kovid bolnice u decembru 2020. godine”

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je da je u toj ustanovi za samo pet dana hospitalizovano 323 pacijenta. Imamo pacijente kao u momentu otvaranja kovid bolnice u decembru 2020. godine, ali raduje me da nema povećanja pacijenata na odeljenjima intenzivne nege, kaže direktorka Kovid bolnice u Batajnici.

Po broju novoobolelih, epidemijska situacija se može oceniti kao teška. Ipak, po težini kliničke slike, i zbrinjavanju pacijenata na bolničko lečenje, veliki broj zaraženih na sreću ne prati i veliki broj hospitalizovanih.

Da li skraćenje perioda izolacije i dominacija omikron soja i u našoj sredini, ukazuje na smirivanje situacije, i kraj epidemije ili korona virus može ponovo da iznenadi.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da se u Kovid bolnici u Batajnici podaci razlikuju u odnosu na druge bolnice i da je trenutno hospitalizovano 516 bolesnika.
– Za samo pet dana hospitalizovano je 323. Mnogo bolesnika je hospitalizovano juče – 79. Imamo pacijente kao u momentu otvaranja kovid bolnice u decembru 2020. godine – istakla je Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, raduje je da nema povećanja pacijenata na odeljenjima intenzivne nege trenutno je na odeljenjima intenzivne nege 54 pacijenta, 38 je intubirano.

Dodala je da sada pacijenti kraće vremena provode u bolnici.

Kada je reč o strukturi pacijenata u bolnici, navela je da je ona potpuno drugačija u odnosu na 6. januar i decembar prošle godine, sada su stariji pacijenti i oni u termalnim fazama malignih bolesti..

– Imamo bolesnike koji čekaju na operacije, koji su pozitivni na kovid i čekaju da bi mogli na operaciju, imamo porodilje i trudnice, čije stanje ide ka ozdravljenju – kaže Adžić Vukičević.

Kako je istakla, genomsko sekvencioniranje je veoma skupo i to se ne može raditi na svim pacijentima, ali su jasne kliničke slike, dužina hospitalizacije ok omikron soja je 5,6 dana što je kraće u odnosu na delta soj.

Doktorka je napomenula da je otvorila još dve poluintenzivne nege ovih dana i da ih je sada 12, ali srećom nije morala da otvara intenzivnu negu.

Naglasila je da je trenutno mnogo lekara i sestara zaraženo i da kada bi se slučajnim uzorkom testirali svaki drugi bi bio zaražen.

– Ja jesam optimista, ako svi kažu da je kraj epidemije blizu, moramo da verujemo – rekla je i dodala da definitivno omikron daje mnogo blaže kliničke slike.

Izvor:www.telegraf.rs