• 23:31

Počinje izgradnja Linijskog parka na Dorćolu

Jan 18, 2022

Počinje izgradnja Linijskog parka na najatraktivnijoj lokaciji u starom delu Beograda, izjavio je Goran Vesić, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.

– Biće nam potrebno tri godine da završimo Linijski park, jer postoji jedan broj nelegalnih i legalnih objekata koje ćemo morati da uklonimo kao i stare železničke šine. Kada završimo Linijski park, imaćemo jedinstven park u svetu uz obalu reka dužine 4,6 kilometara – rekao je Vesić i dodao da je ponosan na ovaj projekat zato što je to najvažniji projekat uređenja javnih prostora.

Foto: Beoinfo

– Uređenje prve dve celine izvešće Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd”. To je prostor od Beton hale, preko Kule Nebojša do SC „25. maj – Milan Gale Muškatorivić” i taj deo počinje da se gradi početkom naredne nedelje. Za ostalih osam celina Linijskog parka Sekretarijat za investicije objaviće javnu nabavku za projektovanje i izvođenje radova. Očekujem da u letnjim mesecima krenemo sa radovima u ostalih osam celina – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: Beoinfo

On je objasnio da su Linijski park projektovale mlade domaće arhitekte zbog čega je posebno ponosan.

– Naše arhitekte su uradile sjajan posao projektujući metro stanice u Beogradu – rekao je Vesić i objasnio da je Linijski park zamišljen tako da nema trajne sadržaje, već izmenjive u odnosu na doba i vreme kada se događaji i kulturne aktivnosti obavljaju.

Foto: Beoinfo

– Tu će biti i sportskih aktivnosti, privremenih komercijalnih sadržaja, amfiteatara i preko sto drugih sadržaja. Obezbedili smo takođe prostor za parkiranje, a posebno je interesantno to što ćemo saditi terapeutske vrste biljaka, što je veoma moderno u svetu – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

– Uređenjem Linijskog parka dobijamo 4,6 kilometara zelenih površina. Ako tome dodamo da smo doneli odluku da Adu Huju proglasimo javnom zelenom površinom, jasno je da ulažemo u zelene površine našeg grada – rekao je Vesić.