• 17:36

Razlozi da u ishranu uvedete žitarice od celog zrna: Regulišu šećer u krvi i čuvaju srce

Jan 18, 2022

Neprerađene žitarice bogate su antioksidansima, esencijalnim mineralima i dijetalnim vlaknima

Foto:www.idea.rs

Žitarice su naminice koje bi trebalo obavezno imati u ishrani, a naročito one sa celim zrnom.

One obiluju antioksidansima, esencijalnim mineralima i dijetalnim vlaknima. Ugljeni hidrati najsnažnije deluju na šećer u krvi, ali naravno, nisu svi isti.

Napravljena je studija koja otkriva kako žitarice od celog zrna utiču na šećer u krvi u odnosu na one prerađene.

Pregled, objavljen u časopisu “Food Science and Nutrition”, koristio je podatke iz 48 članaka za procenu njihovog uticaja na promene nivoa glukoze i insulina, prenosi MBG

Otkrili su da je korišćenje nerafinisanih žitarica povezano sa “značajnim smanjenjem” nivoa vrednosti glukoze i insulina. Istraživači su došli do zaključka da upravo zob (odnosno ovas), u poređenju s mešanim žitaricama, sa integralnim pirinčem i pšenicom, ima najpovoljniji uticaj na glikemijski indeks, što je odlična vest za one koji vole da  započnu dan sa činijom zobenih pahuljica – bez dodatog šećera, naravno.

Objašnjena je veza između neprerađenih žitarica i šećera u krvi.

– Vlakna u ovim žitaricama usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi i insulina nakon obroka – objasnila je dijetetičarka Elizabet Boham.

Naglasila je i da te žitarice imaju niže glikemijsko opterećenje kada se jedu u nerafinisanom obliku.

Zbog vlakana koje takve žitarice sadrže naše telo ih sporije obrađuje, što znači da jedinice glukoze postepeno ulaze u krvotok. Osim svog potencijala da podrže zdrav nivo šećera u krvi, žitarice od celog zrna su takođe zdrave za srce i podržavaju stabilan i zdrav metabolizam. Zato i ne bi trebalo da čudi što ih nutricionisti preporučuju kao deo zdravog režima ishrane.

Osim eksplicitnih zdravstvenih prednosti, postoji mnogo razlika između žitarica sa celim zrnom i onih koje su prerađene.

Neki od favorita među žitaricama koje bi trebalo imati u ishrani, ali tako da budu od celog zrna su ovas, kinoa i na našim prostorima nepravedno zapostavljeno proso, koji su osnova za zdrave obroke.

Možete, takođe, da u ishranu uvrstite i polbu – nije ni pšenica, ni spelta, a izuzetno je hranljiva stara žitarica koja se priprema isto kao ovas ili ječam.

Izvor:www.telegraf.rs