• 23:15

Ćutina najava o jednosatnom štrajku neodgovorna – ishod mogu biti otkazi

Jan 19, 2022

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ocenili su da je najava predstavnika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da će pozvati građane na jednočasovnu obustavu rada “olak i neodgovoran potez”, koji može “rezultirati otkazima”. Predsednik tog sindikata Željko Veselinović je u saopštenju naveo da ta najava Jovanovića može rezultirati i “rasipanjem energije radnika za neki budući generalni štrajk koji će se konkretno ticati njihovog života i egzistencije”.

Istakao je „da je borba za životnu sredinu i zdravo okruženje od izuzetne važnosti za celu Srbiju“ i da nema cenu, ali da, kako je naveo, „probleme ne treba mešati sa obustavom rada, jer te dve stvari nemaju nikakve veze“.

Dodao je da, po zakonu, „isključivo sindikat ima pravo i mogućnost da organizuje i pozove na štrajk“.

“Generalni štrajk pod ovakvim uslovima i neorganizovan je praktično nemoguć, a da ne ostavi ozbiljne posledice po sve one koji budu prihvatili poziv da učestvuju u obustavi rada, jer ih poslodavci mogu sasvim opravdano ostaviti na ulici”, rekao je Veselinović.

Ocenio je i da pozivi na “ad hok” štrajkove “idu u korist isključivo onima protiv kojih treba štrajk organizovati”.

Jovanović je rekao da ukoliko ni nakon blokada u subotu ne budu prihvaćeni zahtevi ekoloških organizacija o kompaniji Rio Tinto, uslediće radikalizacija protesta i poziv na jednočasovnu obustavu rada.

Jovanović je za jučerašnji list Nova rekao da će na jednočasovnu obustavu rada biti pozvani “bukvalno svi”.

Izvor: Beta