• 04:56

Počelo zimsko prebrojavanje ptica na Carskoj

Jan 19, 2022

U Specijalnom rezervatu prirode “Carska bara” počelo je zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa koje je organizovano u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Taj rezervat predstavlja prirodno stanište za oko 250 vrsta ptica, a od toga je 17 vrsta sa medjunarodnim značajem vodeni bik, mali gnjurac, gak, žuta čaplja, crvena čaplja, velika bela čaplja, čapljica, patka njorka, kašičar, pčelarica, obična crvenperka, obični galeb, sivi svračak.

Kako navode stručnjaci Rezervata prirode Zrenjanin, Carska bara se ističe po tome što je značajno gnezdilište plovke čegrtuše, grogotovca, divlje guske, riđoglave patke, čaplje i vranca, na nacionalnom nivou.

Navode i da se sve češće na tom području može naći orao belorepan, a da se kao simbol rezervata koristi silueta čaplje, upravo zbog brojnosti populacije te vrste ptice jer je na Carskoj bari prisutno svih osam vrsta čaplje čije je prirodno stanište Evropa.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 8. do 30. januara organizuje i sprovodi Medjunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census IWC).

To istraživanje započeto je 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

Izvor: Beta