• 13:29

Udruženje poljoprivrednika: Država ne može da obezbedi potrebnu količinu azotnog djubriva

Jan 19, 2022

Udruženje poljoprivrednika “Stig” odlučiće 22. janura da li će izaći sa mehanizacijom na proteste zbog toga što država ne može da obezbedi celokupnu količinu od oko 160.000 do 200.000 tona azotnih djubriva za prolećnu prihranu useva, već samo 16.000 tona, rekao je danas predsednik tog udruženja Nedeljko Savić.

On je za Betu rekao da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ponudio da se, uvozom iz Kirgistana 16.000 tona ili samo deset odsto od potrebnih količina, azotno djubrivo na tržištu plasira po ceni od 750 do oko 800 evra po toni.

Namera je da na taj način izvrši pritisak na uvoznike tog djubriva, koji ga prodaju po 1.000 i više evra po toni, da tu cenu smanje.

“Ne znam da li će tako mala količina uvezenog djubriva uspeti da obori cene djubriva koje nude uvoznici na domaćem tržištu ili ćemo morati da se otimamo za tu malu količinu iz uvoza”, rekao je Savić.

Dodao je da je Nedimović obećao da će sledeće nedelje objaviti je njegovo ministarstvo pripremilo bezkamatne kredite na godinu dana kojima bi se poljoprivrednici zadužili da bi kupili preskupo djubrivo.

On je rekao da je Nedimović posavetovao poljoprivrednike da ne kupuju djubrivo od domaćih trgovaca koji su ga prema raspoloživoj dokumentaciji kupili pre nego što su cene drastično skočile za tri-četiri puta, sa 300 na preko 1.000 evra po toni, jer žele da iskoriste situaciju i enormno zarade.

Foto: Dragan Gojic

Savić je naveo da mnogo poljoprivrednika neće kupiti azotno djubrivo jer je preskupo i nema novca, a i ko ga kupi nije sigurno da neće značajno uvećati gubitak ako zbog vremenskih nepogoda rod bude uništen ili cena tog proizvoda iz raznih razloga bude preniska. Sa druge strane, kažu poljoprivrednici, rod bez prihrane mineralnim djubrivom može da bude manji za 50 odsto.

Trgovci na domaćem tržištu, prema njegovim rečima stvaraju i veštačku nestašicu i tako još “napumpavaju” cene pa sada čak i izvoze, a neće da spuste cenu.

Značajne količine djubriva koje su trgovci uvezli iz Rusije, prema rečima Savića, sada se prepakuju i izvoze u Italiju iz straha da ne ostane neprodato na domaćem tržištu.

“Neki poljoprivredni proizvodjači odlučili su da ne kupe djubrivo ni po 40, a ne po 140 dinara po kilogramu”, rekao je Savić.

Mineralno djubrivo se, prema rečima poljoprivrednika, nekada čuvalo u Republičkim robnim rezervama za intervencije u situacijama kada cene enormno rastu, a danas ga tamo očigledno nema.