• 16:17

Ispunjeni svi zahtevi ekološkog protesta, stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji

Jan 20, 2022

Vlada Srbije ukinula je večeras uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su po rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

“Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali”, kazala je premijerka posle sednice vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i “stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji”.

“Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno”, kazala je premijerka.

Ona je pozvala ekološke organizacije koje su 12. januara predale zahteve vladi u vezi projekta kompanije Rio Tinto da preuzmu sve dokumente u vezi tog projekta i dodala da će im u analizi tih papira pomoći i njen kabinet.

Premijerka je podsetila da je ćerka firma Rio Tinto, Rio Sava eksplorejšn u Srbiji od 2004. godine kada je kako je rekla, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jadarit a da je 2006. godine izmenjen zakon o rudarstvu na način da onaj ko vrši istraživanja ima pravo da eksploatiše rudu.