• 16:43

Koliko treba godina laptopu iz 1989 da zaradi dolar od rudarenja kriptovalute?

Jan 20, 2022

Ne očekujte da se obogatite od rudarenja kriptovaluta na laptopovima iz 1989.godine. Dobro sad će te reći pobogu ko bi to radio za to treba jači računar! Ali zanimljivost je upravo u godinama tj. vremenu…

Laptopovi su postojali i tokom osamdesetih godina prošlog veka, a u najvećoj meri su se proizvodili kako bi obavljali zadatke sa obradom tekstova.

Kada je prvi put izašao na tržište, T3200SKS je bio dostupan po niskoj, niskoj ceni od 6.299 dolara (ili 13.896 dolara u današnjem novcu).

Vlasnik Toshiba T3200SX laptopa iz 1989. godine, Dmitrii Eliuseev, je svoj uređaj čuvao sve ovo vreme i odlučio je da ga uposli u svrhu rudarenja bitkoina.

Zasnovano na trenutnim vrednostima, kao i snazi rudarenja, Toshiba T3200SX laptopu bi bilo potrebno oko 584 miliona godina da zaradi jedan dolar od rudarenja bitkoina.

kalkulacija rudarenja računaru iz 1989
kalkulacija za vreme da se izrudari 1 dolar na računaru iz 1989

Naravno, svrha ovog eksperimenta nije da se zaradi što je više moguće od rudarenja, već da se pokaže da je rudarenje moguće na velikom broju uređaja prenosi portal Hothardware.

“Mnogi uređaji mogu da se koriste za rudarenje bitkoina, od ASIC-a ili GPU karti do Raspberry Pi računara. Zašto da ne isprobate nešto što je veoma egzotično? Poput laptopa starog 32 godine. Zbog čega? Zato što to možemo”, ističe Dimitrij Elijusejev – kreator ovog eksperimenta

Dmitrii Eliuseev je Python i IoT programer, a takođe sebe naziva i naučnikom-entuzijastom. On objašnjava da je najbolji način da proučavamo bilo koju tehnologiju – da je isprobamo. Čak i kada sam projekat nije praktičan.

“Ljudima je jasno da ih rudarenje bitkoina na računaru starom 30 godina neće načiniti bogatim. Ali će im omogućiti da razumeju proces, kako sve funkcioniše u pozadini, kao i da uporede kako su performanse računara napredovale tokom svih ovih godina”, ističe Elijusejev.

Izvor: Zanimljivostidana.com