• 21:36

Populizam svodi javnu debatu na obračun sa navodnim neprijateljima države

Jan 20, 2022

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ocenio je da su populističke vlade širom sveta okrenute kratkoročnim ciljevima i da se javne debate u takvim okolnostima svode na upiranje prstom u navodne neprijatelje države.

Kako je preneo CIRSD, Jeremić je na otvaranju skupa “Podrška univerzitetskog sektora deceniji akcije UN” ocenio da je od 2015. godine, kada je usvojena Agenda 2030 o održivom razvoju, svet zapao u geopolitičku recesiju, što je kako je naveo, dovelo do dramatičnog deficita medjunarodne saradnje.

“Ti trendovi su značajno pojačani pandemijom virusa korona, koja je produbila sve slabosti medjunarodnog sistema”, rekao je Jeremić na skupu kom su prisustvovali predsednici i rektori 96 univerziteta iz 43 države Evrope, Azije i Bliskog istoka, visoki zvaničnici UN, predstavnici vlada i kompanija.

Ocenio je da u javnosti uopšte nije tema transformacija obrazovanja kako bi ono moglo da odgovori na ekološke i druge izazove u sklopu održivog razvoja, i dodao da na tom skupu, osim njega, nije bilo nijednog predstavnika Srbije.

“Pošto smo suočeni sa takvom situacijom, univerziteti bi trebalo da se fokusiraju na dugoročne ciljeve, poput ciljeva održivog razvoja, i da budu hrabri u svojoj misiji da utiču na javnu debatu sa ciljem sa transformišu društvo i predvode nacionalne, regionalne i globalne napore ka održivoj budućnosti”, naveo je Jeremić.

Skup je otvorio profesor Univerziteta Kolumbija Džefri Saks (Jeffrey Sachs), koji je rekao da su se vlade država širom sveta zbog pandemije suočile sa “cunamijem problema”, ekonomskih, socijalnih i ekoloških, a da je istovremeno jaz izmedju bogatih i siromašnih postao još izraženiji.

“Univerziteti se u takvim okolnostima suočavaju sa novim izazovima, ali i prilikama, jer je upravo trans-disciplinarni pristup potreban za postizanje ciljeva održivog razvoja”, rekao je Saks.

Na otvaranju skupa su govorile i ministarka obrazovanja Grčke Niki Kerameus i pomoćnica direktora organizacije Unesko Stefanija Djanini, kao i drugi medjunarodni zvaničnici.

Izvor: Beta