• 10:04

U predložene izborne zakone ušlo nešto što nije u Sporazumu

Jan 21, 2022
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je, posle sastanka Kontrolnog tela međustranačkog dijaloga, da je u predložene izborne zakone “ušlo nešto što nije u potpisanom Sporazumu između vlasti i opozicije” i dodao da se “većina članova Kontrolnog tela iz opozicije suprotstavila tome”.

„Glavna tema sastanka Kontrolnog tela za primenu Sporazuma između vlasti i opozicije bili su predloženi zakoni koji menjaju naše izborno zakonodavstvo. Mi smo uočili nekoliko novih predloga, koji nisu bili predmet našeg dogovora i potpisanog Sporazuma“, rekao je Obradović novinarima posle sastanka.

On je rekao da je očito da su ovi predlozi ušli u zakone „pod pritiscima iz EU“ i da je karakteristično to da nijedan od novih predloga nije u korist opozicije, nego u korist vlasti, a kao primer naveo da se skraćuje vreme za predaju izbornih lista i kandidatura.

„Do sada je krajnji rok bio 15 dana pre izbora, sada je 20 dana pre izbora“, rekao je Obradović.

On je naveo da se sredstva koja dobijaju predsednički kandidati, u prvom krugu predsedničkih izbora, smanjuju i da time vlast “smanjuje finansijske potencijale” opozicije za izborne procese.

Obradović je rekao da je obaveza da se na predizbornom štampanom materijalu nalazi ime štamparije koje ih je štampala, čime se vrši pritisak na štamparije koje štampaju promotivni materijal opozicije.

Prema njegovim rečima, veoma je problematično i to što bi po novim zakonskim izmenama svaki birač mogao da podrži više izbornih lista, što je “poprilično besmisleno jer mogu da se prave nove lažne liste, pa će na izborima učestvovati 50 listi, što odgovara jedino vlasti”.

“U predloženim zakonskim izmenama, koje bi trebalo početkom februara da se nađu na skupštinskom dnevnom redu, našle su se i neke stavke koje nisu u Sporazumu koji je potpisan između vlasti i opozicije”, rekao je Obradović i dodao da su na sednici ukazali na te stvari.

On je istakao da je ovo novi aranžman koji je vlast napravila sa Evropskom unijom i da vlast nastavlja da pod pritiscima iz Brisela prvo menja Ustav, a sada i zakone.

“Većina članova Kontrolnog tela iz opozicije se suprotstavila tome. Nadam se da ćemo na sledećem sastanku Kontrolnog tela ispraviti ovo, jer ovo ovako ne može”, rekao je Obradović i dodao da očekuje da će sledeća sednica Kontrolnog tela biti održana krajem sledeće nedelje.

Sastanak Kontrolnog tela održan je u Domu Narodne skupštine i trajao je oko sat vremena. Posle sastanka novinarima se obratio samo Obradović.

Izvor: rs.n1.com