• 16:20

Od sutra kombinovani model nastave: Grupa A je u klupama, grupa B onlajn

Jan 23, 2022

Drugo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji počinje sutra. Mlađi razredi nastavu će pohađati u učionicama, stariji osnovci će nastavu pratiti po kombinovanom modelu, kao i učenici srednjih škola. Direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić objasnio je kako to u praksi izzgleda.

Dejan Nedić kaže da Druga ekonomska škola spremno dočekuje đake – učionice su okrečene, venecijaneri zamenjeni i, što je možda i najvažnije, tetkice su dezinfikovale sve prostorije.

U školu će se ići po kombinovanom modelu, što znači da se odeljenja dele na dve grupe – grupa A i grupa B. Ponedeljkom grupa A ide u školu, dok grupa B u isto vreme sluča predavanje onlajn, u utorak je obrnuta situacija,

“Ne može da se desi da jedna grupa ide pre podne u školu, a druga posle podne”, rekao je Nedić dodajući da su se nastavnici navikli i da jedva čekaju deca da se vrate u klupe.

Glavni razlog za povratak u klupe bila je socijalizacija, ali se pokazalo i da đaci veće znanje stiču kada slučaju predavanje iz klupa.

“Niko neće reći da onlajn nastava pruža isto znanje kao direktno i zato se svi zalažemo da bude direktna nastava, to je važno, pa makar bila i kombinovana nastava”, navodi direktor Druge ekonomske škole.

U ovoj školi ima 1.200 đaka, a njihov direktor ističe da se preventivne mere poštuju. Đaci od ulaska u školsko dvorište moraju sve vreme da nose maske i da poštuju distancu.

Da li će biti promene u održavanju nastave, zavisi od toga da li će doći do zaražavanja u školama. Svake srede Ministarstvu se šalju informacije o tome koliko dece je zaraženo, pa se u petak donosi odluka o tome kako će se naredne nedelje ići u školu.

Primenjivati mere zaštite u školi, ali i van nje

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete, tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i druge koji se nađu u tom prostoru.

Potrebno je i pojačati mere opšte i lične higijene, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van.

Ističu da je posebno važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Izvor: RTS