• 07:45

Sutra počinje izgradnja linijskog parka

Jan 23, 2022

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će sutra početi izgradnja linijskog parka na Dorćolu.

“To će biti najveći i najmoderniji beogradski park koji će biti ponos i dokaz kako se Beograd menja i napreduje. Linijski park se gradi tamo gde su nekada bile železničke šine koje su odvajale Beograd od njegovih reka. Kako su železnička stanica i šine uklonjene iz centra grada ostavljen je veliki prostor koji smo odlučili da iskoristimo za park”, rekao je Vesić Tanjugu.

On kaže da će linijski park biti dužine skoro pet kilometara sa 10 zona. Prva zona počinje od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova, a druga zona će biti od Bastiona Svetog Jakova do SC 25.maj Milan Gale Muškatirović.

“Od tih prvih 10 zona, sutra počinjemo da gradimo prvu, a zatim i drugu i nju će graditi ”Zelenilo Beograd”. Tu postoje šetačka i biciklistička staza. Biće urađena nova pešačka staza koja će biti odvojena zelenilom od biciklističke staze, zatim će biti uređene zelene površine, biće zasađeno više desetina novih stabala, postavljene klupe, parkovski mobilijar. Pored toga biće postavljene i tribine, tako da će ta zona biti zona za odmor i omiljeno mesto na koje će Beograđani dolaziti”, nanaveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao da se čeka da Sekretarijat za investicije raspiše tender za preostalih osam zona koje će početi da se rade, kako očekuje, sredinom godine.

“Tako da ćemo u naredne dve godine završiti Linijski park čija će vrednost biti preko 50 miliona evra, ali to će biti park koji će totalno promeniti život stanovnika tog dela grada i pokazati koliko se Beograda razvija i postaje konforno mesto za život”, poručio je Vesić.

On ističe da je u projektovanju linijskog parka učestvovalo više desetina domaćih arhitekata.

“Moj poziv je svim domaćim arhitektama i firmama, kada pravimo takav projekat, da učestvuju u njima. Ponosan sam što su Linijski park projektovale domaće arhitekte i što će ga graditi domaće firme. Verujte mi ništa nećemo zaostajati za čuvenim parkom Hajlajn u NJujorku ili parkom Zariađe u Moskvi koji su nam bili uzori. Možemo da pokažemo da naše arhitekte i naše firme mogu da urade tako velik posao”, rekao je Vesić.

Izvor: Tanjug