• 01:47

Zara Rutherford tinejdžerka, najmlađa žena koja je sama obletela svet avionom!

Jan 23, 2022
Zara Rutherford

Učinila je da se to za sebe, svoju porodicu i posvetila ga svim mladim ženama koje pokušavaju da uspeju u sektorima u kojima dominiraju muškarci, kao što je avijacija, i egzaktne nauke koje pokreću industriju piše agencija AP

“Samo napred. Potrebno je mnogo vremena, strpljenja, mnogo rada, ali je neverovatno“, rekla je posle avanture koja joj je dala koliko uzbuđenja, toliko i straha — od smrznute tundre u Sibiru do tajfuna na Filipinima i oštre lepote arapska pustinja.

“Rekla bih da mi je najteži deo ipak bio letenje iznad Sibira  bilo je izuzetno hladno. Bilo je minus 35 stepeni Celzijusa na zemlji. Da je motor stao, bila bih nekoliko sati udaljena od spasilačke službe i ne znam koliko bih dugo mogla da izdržim “, ispričala je Zara na konferenciji za novinare posle sletanja.

Jednom se njen jednosed Shark mikrolaki avion napunio smradom požara u Kaliforniji. Često je letela u apsolutnoj samoći iznad mora ili opustošenog kopna, daleko od svakog potencijalnog spasavanja. Morala je da provede nedelje izolovana u malom sibirskom selu Ajan bez ikakvog kontakta sa svojom porodicom ili svetom koji poznaje.

Tako je malo bilo tako slatko kao zagrljaj u četvrtak sa roditeljima i bratom pilota.

“Proslavićemo ovo tako što ćemo u početku biti zajedno kao porodica”, rekla je njena majka Beatris. „Mislim da Zara želi da proslavi spavanjem oko dve nedelje.

Zara će se naći će se u Ginisovoj knjizi rekorda (oborila je dva Ginisova rekorda. ) nakon što je postavila rekord koju je od 2017. godine držala 30-godišnja američka avijatičarka Šesta Vaiz.

Ukupni rekord će ostati van domašaja Raterforda, pošto je Britanac Travis Ludlov postavio to merilo prošle godine kao 18-godišnjak.

Njen globalni let je trebalo da potraje tri meseca, ali nemilosrdno loše vreme i problemi sa vizama držali su je ponekad prizemljenu nedeljama, produžavajući njenu avanturu za oko dva meseca.

U četvrtak, kiša, kiša, sunce, pa čak i duga iznad aerodroma Kortrijk, bili su primer promenljivog, često lošeg vremena sa kojim se suviše često suočavala.

Nakon što je bila u pratnji formacije od četiri aviona u ogromnom V preko većeg dela Belgije, preletela je aerodrom pre nego što je konačno sletela. Nakon što je mahala oduševljenoj publici, ogrnula se i zastavom Union Jack i belgijskom trobojkom.

U svom putu od više od 52.000 kilometara (28.000 nautičkih milja), zaustavila se na pet kontinenata i posetila 41 naciju.

Izvor:Zanimljivostidana.com