• 05:18

Nijedna profesionalna bezbednosna služba ne objavljuje najavu atentata

Jan 24, 2022

Novinar Vuk Cvijić kaže da je krajnje neobično kako se postupa sa informacijom o navodnom planiranju ubistva predsednika Aleksandra Vučića, ističući da nijedna profesionalna bezbednosna služba ne objavljuje najavu o mogućem atentatu. “Evidentno je da se vodi kampanja, umesto istrage”, dodaje.

U petak uveče saznali smo od ministra policije da se sprema atentant na predsednika Srbije. Od tog trenutka informacija je dopunjena samo reakcijama – Aleksandar Vučić veruje da nadležni već rade na tome, a predsednica Vlade poručuje – „sačuvaćemo predsednika“.  Evropol, na čije informacije se pozivaju srpski zvaničnici, još nije odgovorio na pitanja N1 televizije.

„Podsetio bih da je najavu toga zapravo dao Vojislav Šešelj, politički otac naprednjaka, on je prvi pričao o mogućem atentatu na Vučića. Ono što je neobično i što ne radi nijedna profesionalna bezbednosna institucija – ne objavljuje se najava o mogućem atentatu, baš suprotno. Skupljaju se podaci da bi se neko zaštitio, ako je realna opasnost od atentata. Ovo što mi vidimo koristi se u medijima kao kampanja. Ja ne znam da li postoji najava o mogućem ubistvu, da li je to tačno ili ne, ali je evidentno da se vodi medijska kamanja umesto istrage i da se u to uvlače, po običaju, svi kritičari vlasti i da tabloidi u štampanom izdanju i na nacionalnim frekvencijama razrađuju priču“, navodi novinar.

Cvijić ocenjuje da smo “daleko od bilo kakve profesionalne istrage” i da ne zna zašto se tako radi, pitajući se- da li je važnija kampanja. To sve kvari rad bezbednosnih službi, ističe gost N1.

Cvijić smatra da postoji želja da se pošalje poruka biračima o ugroženosti predsednika, konstatujući da je to neki narativ koji se stalno provlači od kada je Vučić došao vlast. Krajnje je neobično kako se postupa sa takvom eventualnom  informacijom, dodaje.

Ministar je izgovorio ime Radoja Zvicera i označio ga kao vođu kriminalne organizacije koja priprema atentat na Vučića.  “On je u operativnim podacima obeležen kao vođa kavačkog klana, ali je u jednom trenutku i sam predsednik Vučić rekao da iznad njega postoji  šef. Znamo da je pokušano njegovo ubistvo 2020. godine u Kijevu, a neke informacije su ukazivale da su u Beogradu postojala neka ubistva kao osveta za taj pokušaj ubistva. Znamo da je boravio u Beogradu jedno vreme i u Srbiji, prema operativinim podacima”, navodi Cvijić.

Upitan da li su poznata njegova kretanja, kaže da je boravio u Crnoj Gori, ali da već dugo nije tamo, a da se nešto više od pola godine se ne govori o njegovom kretanju.

O Zvicerovim vezama sa Veljkom Belivukom i Markom Miljovićem govorili su predstavnici vlasti Srbije, pa i sam predsednik, ali mnoge od tih stvari se nisu našle u optužnici protiv Veljka Belivuka, podseća Cvijić. “Ta grupa je bila deo jednog većeg klana, navodno kavačkog klana, a naši zvaničnici su pokušali da predstave da je to uvezen kriminal iz Crne Gore, a zapravo nije tako jer su se čelnici tog klana protiv kog se vode ti postupci nalazili u Srbiji, da su ranjavani poput Kašćelana”, dodaje.

Cvijić navodi da oni ne bi bili u Srbiji i odavde ne bi operisali da nisu ili državljani Srbije i “da nemaju neku konekciju na nekim nivoima sa institucijama u Srbiji i da nemaju neku vrstu zaštite”.

Čega nema u optužnici protiv Belivuka?

Govoreći o optužnicama protiv Belivukove grupe, kaže da je period optužnice ograničen na početak 2019. godine. “Ta grupa “Janjičari” nastala je od huligana raznih grupa suprotstavljenih timova – Partizana, Zvezde, Rada – i pojavila se navodno slučajno na Partizanovoj tribini. Znamo da je sa tom grupom povezan – i da su na njegove predloge iz te grupe birani u upravu Partizana – Novak Nedić, sadašnji i tadašnji generalni sekretar Vlade Srbije, blizak saradnik predsednika Vučića. Posebno zabrinjava što su toj grupi su kao aktivni članovi učestvovali na primer pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković, u ime navijača u upravu Partizana izabran je Goran Colić, sadašnji visoki funkcioner BIA, on je šef Pete uprave za kontraobaveštajnu zaštitu. On je inače imao neke specijalne zadatke – kada je Šešelj došao iz Haga on je bio iza njega, kada se predavao Darko Šarić on ga je sprovodio… Tako da mi vidimo veliku interakciju sa predstavnicima države, a uopšte nemam odgovor u optužnici niti opise tih stvari, niti vidimo da bilo ko od državnih institucija to ispituje, to je ono što zabrinjava”, naglašava gost emisije N1 Studio Live.

Zabrinjava što nije predmet ispitivanja to što je punoletni sin Aleksandra Vučića viđan u društvu ljudi iz huliganskih grupa i sa čovekom koji je optužen sa Belivukom, dodao je. Nedostaju mnoge informacije, zaključio je Vuk Cvijić.

Izvor: n1