• 12:05

Biće još padova bitkoina; “Kratkoročno – to je čista lutrija”

Jan 25, 2022

Vrednost bitkoina strmoglavila se proteklih dana.

Ilustracija: Visualistka/Shutterstock

Ilustracija: Visualistka/Shutterstock

U odnosu na novembar prošle godine, kada je novčić dostigao najviši nivo svih vremena i trgovao se po ceni od preko 68.000 dolara, sada je njegova vrednost praktično prepolovljena.

Kako je Rojters juče preneo, investitori su masovno počeli da rasprodaju rizičnu imovinu.\

Zbog čega je došlo do tako oštrog pada pitali smo osnivača i direktora kriptomenjačnice ECD, Aleksandra Matanovića.

“Nagli skokovi i padovi se stalno dešavaju. U svakoj toj situaciji postoje razna tumačenja kretanja na tržištu, ali uglavnom je teško sa sigurnošću tvrditi šta je glavni uzrok. Ovog puta se pominje najavljeno povećanje kamatnih stopa u Americi kao glavni razlog (zbog kojeg se pad desio i na tradicionalnim tržištima), ali je sasvim izvesno da nije jedini, možda čak ni najbitniji”, kaže naš sagovornik.

Na pitanje šta mogu da očekuju oni koji investiraju u ovu kriptovalutu, Matanović poručuje da je nemoguće prognozirati vrednost bitkoina u narednom periodu.

“Dugoročno sam uvek optimista, ali šta će biti kratkoročno – to je čista lutrija. Ko god iole duže rudari sigurno je već navikao da bude strpljiv i da bude spreman na sve. Nije ovo prvi nagli pad, a sigurno ni poslednji”, zaključuje on za B92.net.

Podsetimo, kako je naš portal već pisao, pojedini strani mediji nedavno su upozorili da bi smanjenje podrške američkih Federalnih rezervi (FED) tržištima i ekonomiji moglo bi da dovede do kripto “ledenog doba”.

“Centralne banke i vlade su odigrale ulogu u podizanju ovih tržišta, a kako se te politike preokrenu, onda mislim da će imati ulogu u njihovom depresiranju. Mislim da bi to moglo biti ledeno doba. Ako oduzmete one uslove koje je stvorio FED… To će promeniti izgled”, kazao je Pol Džekson, rukovodilac istraživanja raspodele sredstava kompanije Invesco.

Uz to, mnogi potencijalni investitori sumnjaju u tehnologiju kriptovaluta i regulativu koja bi mogla da uguši razvoj industrije.

Izvor: B92.net