• 01:10

Još uvek radi čuveni sicilijanski bar iz filma “Kum“

Jan 25, 2022

Bar Viteli je postao poznat po pojavljivanju u filmu kultnom filmu Kum ovaj sicilijanski bar još uvek radi! .Bar Viteli je smešten u zadivljujućem selu Savoca, koje se nalazi istočno od Palerma, na Siciliji…

Bar Vitelli Sicilija je ustvari postao besmrtan kada je 1972. godine Francis Ford Coppola odabrao Savocu kao scenografiju za film Kum. U ovom baru je snimano nekoliko scena iz prvog filma Kum.  Do tada lokal nije imao ime i tom prilikom je dobio ime “Vitelli”.

Bar Vitelli se nalazi u ulici Piazza Fossia, 7 u malom zadivljujućem srednjovekovnom selu Savoca na vrhu brda na Siciliji. Selo se nalazi visoko iznad na brdu sa pogledom na Jonsko more.

Bar Vitelli se nalazi u Palati Trimarči iz 18. veka, koja se nalazi na Piazza Fossia, glavnom gradskom trgu. Bar ima otvorenu terasu prekrivenu vinovom lozom sa koje možete uživati u spektakularnom pogledu na oblasti oko Savoče.

Iako je radnja filma “Kum” je smeštena u Korleoneu (Corleone), metropolitanskom gradu Palermu, snimanje se zapravo odvijalo na drugim lokacijama. Mesto  Korleone je izgledao previše moderno, pa je Frensis Ford Kopola odabrao druga mala sicilijanska sela koja su još bila netaknuta modernizacijom.

Lokacije Kuma na Siciliji obuhvatale su sela Motta Camastra, Savoca i Forca d’Agro.

Malo je onih koji se ne sećaju scene u kojoj je Majkl Korleone sedeo u baru na otvorenom posle šetnje sa svojim telohraniteljima. Scena je snimljena u Baru Vitelli, koji je verovali ili ne, još otvoren i prilično je isti kao i kada je film snimljen.

Majkl Korleone pobegao je iz Njujorka nakon što je tamo započeo mafijaški rat između italijanskih mafijaških porodica. On stiže na Siciliju da se skloni. On se zaljubljuje u Sicilijanku Apoloniju Viteli.

Bar Viteli je mesto gde Majkl Korleone (Al Paćino) upoznaje vlasnika kafića, oca njegove buduće supruge Apolonije. Bar Viteli je takođe mesto gde Majkl Korleone traži od Apolonijinog oca dozvolu da oženi njegovu ćerku.

Unutar i van bara Vitelli Sicili moguće je oživeti tačnu atmosferu tog letnjeg popodneva 70-ih, koje je proslavila velika svetska kinematografija: istražujući lokacije scene Kuma

U Savoci, uz Bar Vitelli Sicili, ljubitelji filma neće imati poteškoća da prepoznaju i prelepu crkvu Svetog Nikolo koja je bila mesto venčanja mladog Korleonea i njegove neveste Apolonije.

Izvor: Zanimljivostidana.com