• 05:29

UPK poziva kolege da podrže osnivanje fonda, kritikuju Lekarsku komoru

Jan 25, 2022

Organizacija Ujedinjeni protiv kovida (UPK) pozvala je sve kolege da podrže osnivanje nezavisnog solidarnog humanitarnog fonda “Dr Nenad Maksimović” za školovanje dece zdravstvenih radnika preminulih od kovida.

Ujedinjeni protiv kovida su pre više od godinu dana uputili javni poziv Lekarskoj komori Srbije (LKS) i pokrenuli inicijativu za osnivanje fondacije za školovanje dece lekara preminulih od kovida 19, koja bi nosila ime preminulog kolege, anesteziologa dr Nenada Maksimovića.

U saopštenju su dostavili i link za peticiju.

Kako LKS nije uradila ništa podvodom te inicijative, iako joj je to prema Statutu jedna od obaveza, navodi UPK, na svom sajtu su objavili da ponovo pokreću tu temu.

Ujedinjeni protiv kovida u današnjem saopštenju navode da je za samo dva dana više od 1.000 lekara “imenom, prezimenom i brojem licence” stalo iza peticije za osnivanje fonda i pozivaju sve kolege da potpišu uu peticiju.

Funkcioneri LKS “moraće da počnu da rade posao” za koji su plaćeni novcem svojih kolega, poručuju iz UPK.

“Od plata hiljada lekara svakog meseca se odvaja obavezni procenat za rad LKS. Na godišnjem nivou LKS tako prikupi više od dva miliona evra. Neka deo tog našeg novca ide za decu naših preminulih kolega! To im dugujemo svi”, naglašavaju u saopštenju Uruženi protiv kovida.

Istovremeno, UPK ističe da se iz dostupnih zvaničnih finansijskih izveštaja “stiče utisak da je LKS preplaćena za posao koji (ne)radi”.

“Predložićemo Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije predlog po kome ćemo tražiti da se obavezni procenat koji se na mesečnom nivou uplaćuje LKS značajno umanji kao i da se uvede fiksni procenat od minimum 0,1% zarade kolega za formiranje nezavisnog humanitarnog fonda “Dr Nenad Maksimović” pri LKS”, ističu Udruženi protiv kovida.

Naglašavajući da bi “čak i tako mali procenat bio dovoljan za normalno funkcionisanje toog fonda”, IZ UPK poručujU da će zatražiti “pomoć i širih društvenih slojeva u borbi za ostvarivanje svojih prava” , ukoliko Ministarstvo zdravlja i LKS “nastave da drže glavu u pesku”.

IZvor: N1