• 22:21

Bankari očekuju inflaciju od 3,5 do 4,5 odsto na kraju godine

Jan 26, 2022

MMF upozorava da će rast kamata u SAD ugroziti zemlje koje imaju dug u dolarima, a Srbija više nije među njima

Foto:A. Vasiljević

Inflacija će nam „nazidati” cene i u ovoj godini, pokazuju ankete, odnosno njen balon neće se tako brzo „izduvati”. Prema rezultatima ankete agencije „Ipsos” iz decembra 2021, kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora nastavljaju da se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije (NBS) tri plus, minus 1,5 odsto. Predstavnici finansijskog sektora, odnosno bankari, očekuju da će inflacija u decembru 2022. biti na nivou od 4,5 odsto.

Prema rezultatima ankete agencije „Blumberg” iz januara ove godine, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred niža su i iznose 3,5 odsto. Inflaciona očekivanja privrednika, prema rezultatima ankete agencije „Ipsos”, u decembru su povećana na šest odsto, što se u velikoj meri može dovesti u vezu sa energetskom krizom i neizvesnošću kada je reč o cenama električne energije u vreme sprovođenja ankete. Takođe, viša inflaciona očekivanja privrednika najverovatnije su posledica i cenovnih pritisaka i po pitanju cena ostalih inputa u proizvodnji, i po pitanju cena sopstvenih gotovih proizvoda i usluga, navode iz NBS.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede usidrena u granicama inflacionog cilja i kreću se u rasponu od tri do četiri odsto. Ovakvi rezultati ankete ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda aktuelnu višu inflaciju doživljavaju kao privremenu, što je ujedno i ocena Narodne banke Srbije, kao i većine vodećih centralnih banaka u svetu.

„Usidrenost inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta”, napominju iz NBS.

Inflaciona očekivanja posmatraju se i u kontekstu povećanja kamata što se još nije dogodilo, ali se najavljuje. Prvi su sa najavom izašle američke federalne rezerve po kojima će se kamate povećati čak četiri puta ove godine. To, međutim, nije naišlo na odobravanje u delu međunarodnih finansijskih institucija.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva, izjavila je da bi povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi (FED) moglo da bude „hladan tuš” za ionako slab ekonomski oporavak određenih zemalja.

Ona je upozorila da bi podizanje referentne kamate u SAD-u moglo da ima znatne posledice na zemlje sa višim nivoom duga denominovanog u dolarima.

Georgijeva je rekla da je stoga „izuzetno važno” da FED jasno izloži planove svoje politike kako bi se sprečila iznenađenja. Podizanje američke ključne kamate moglo bi zemljama da učini skupljim servisiranje duga denominovanog u dolarima.

Taj problem će Srbiju mnogo manje da pogodi nego što je to bio slučaj ranije. Početkom godine ministar finansija Siniša Mali kazao je da je udeo dolarskih obveznica i dolarskih kredita znatno smanjen. U 2016. njihovo učešće iznosilo je 34 odsto, a sada je taj procenat opao na samo 10,3 odsto.

„Vrlo pažljivo upravljamo našim javnim dugom, jer to nam je jedan veoma važan aspekt javnih finansija. U 2021. smo imali udeo javnog duga ispod 58 odsto bruto društvenog proizvoda”, naveo je Mali.

Georgijeva je dodala da je poruka MMF-a zemljama sa visokim nivoom dolarskog duga da dejstvuju odmah.

„Ako možete da produžite rokove otplate, učinite to. Ako imate valutne neusklađenosti, sada je trenutak da ih rešavate”, poručila je šefica MMF-a.

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, napomenuo je da je samo pitanje trenutka kada će vodeće finansijske institucije da povećaju kamate.

„U početku rasta inflacije, kada su njen uzročnik bile rastuće cene energenata, činilo se da je u pitanju inflacija troškova. Sada pak kada se već mesecima ne smiruje čini se da je reč o inflaciji tražnje i zbog toga će novac poskupeti. Pitanje je samo kad”, kazao je Grubišić.

Izvor:www.politika.rs