• 09:15

DS: Sindikati da izvrše pritisak na ministra prosvete da se predje na onlajn nastavu

Jan 26, 2022

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas prosvetne sindikate da “uz upotrebu svih sredstava sindikalne borbe” izvrše pritisak na resornog ministra Branka Ružića kako bi se usled pogoršanja epidemiološke situacije, nastava u naredne dve nedelje održavala onlajn.

Foto:vranje news

DS je u saopštenju podsetila na ranije upozorenje Udruženja pedijatara Srbije da će povratak djaka u škole dovesti do “naglog povećanja zaraženih medju decom a posledično i medju učiteljima i nastavnicima”.

“Srbija ovih dana obara sve rekorde po broju zaraženih, a povećava se i broj obolelih na respiratorima i broj preminulih. Ubrzano širenje virusa može dovesti do situacije u kojoj učenicima i neće imati ko da predaje, zbog potencijalno velikog broja obolelih nastavnika u narednim danima”, upozorili su iz Demokratske stranke.

Ocenili su da je kombinovani model nastave “najlošiji po decu, jer se uglavnom svodi na to da deo odeljenja sluša nastavu u školi, dok preostali učenici sede kod kuće, bez nastave” i zatražili da se u naredne dve nedelje nastava u srednjim školama i višim razredima osnovne škole odvija onlajn, u realnom vremenu i uz komunikaciju nastavnika i učenika.

“Primer Hrvatske u kojoj je broj obolelih učenika za samo pet dana, od povratka u klupe, porastao za skoro 70 odsto trebalo bi da bude najbolji pokazatelj zašto prosvetni sindikati moraju da stanu u zaštitu učenika, nastavnika i celokupnog obrazovanja”, stoji u saopštenju DS.

Izvor:www.beta.rs