• 20:40

Porodice umrlih o širenju klostridije u KC Niš, direktor kaže – nema epidemije

Jan 26, 2022

Porodice nekoliko operisanih pacijentkinja koje su kasnije preminule na Klinici na neurohirurgiju u Nišu, zahtevaju odgovornost uprave klinike. Smatraju ih zaslužnim zato što su se, posle zahtevnih hirurških intervencija na mozgu i dobro započetih procesa oporavka, razboljevale i umirale inficirane klostridijom. Bakterijom koja se najčešće javlja kod onih koji dugo leže u bolnicama, uz velike količine antibiotika. Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Perišić tvrdi da su u pitanju pojedinačni, nepovezani slučajevi i da se ne može reći da su umrli zbog te bakterije. Sagovornica N1 tvrdi suprotno.

Foto:Shutterstok

Njena je majka Zorica Đorđević, jedna od onih koje su na neurohirurgiji niškog Kliničkog centra, u drugoj polovini prošle godine operisane, a potom inficirane klostridijom, da bi kasnije preminule od komplikacija koje sa zahvatima, zbog kojih su bile u bolnici, nemaju veze.

„Epidemija (klostridije) niti je proglašena, niti bi to neko smeo da zataška ili sakrije. Svaki put kada je bilo epidemije, mi smo je, naravno, proglašavali – ako se pojavi dovoljan broj pacijenata i ako možemo međusobno da ih povežemo“, kaže direktor Perišić.

Međusobno su povezane dve pacijentkinje: ležale u istoj sobi neurohirurgije, operisane, potom dobile klostridiju, a onda se oporavak komplikuje i obe umiru, kaže Aleksandra Đorđević, čija je majka jedna od te dve žene. Šest dana posle operacije tumora na mozgu, 2. novembra, počela je da povraća, dobila dijareju i pozitivan rezultat testa na klostridiju.

“Nije u stanju da jede, pije vodu. I situacija se komplikuje iz dana u dan”, priča Aleksandra Đorđević.

Desetak dana pošto joj je prisustvo opasne bolničke bakterije potvrđeno, otpuštaju je sa klinike jer su se, kako piše u prvoj otpusnoj listi, stomačne tegobe smanjile, a test je na klostridiju – negativan.

“Iako sam ja primetila da ona i dalje nije u nekom ‘vitalnom’ stanju, pre svega da može da jede i pije. Odmah nakon otpusta, majka dobija visoku temperaturu, 38,5 stepeni, da bi u jednom trenutku bila i 39,5”, navodi Đorđević.

Da bi uštedela vreme, Aleksandra u privatnoj laboratoriji radi analize koje pokazuju da je Zorica i dalje bolesna od klostridije. Odmah je primaju nazad i dva puta testiraju. Oba rezultata – negativna.

Zorica Đorđević je umrla 8. decembra usled raznih zdravstvenih komplikacija, zvanično ne zbog infekcije opasnom bolničkom baketrijom.

“Mnogi pacijenti često dođu sa infekcijama i latentnom slikom koja, nakon dugotrajne upotrebe antibiotika postane manifestna. Bakterija počne da pravi više štete nego što je to ranije radila. Umro pacijent od klostridije je malo neprimerena dijagnoza i rečenica”, kaže direktor KC.

Ako je tako kao što direktor kaže, ćerka preminule Zorice pita – ko je odgovoran da zna u kakvom je stanju pacijent koga operišu i daju mu terapiju koja će ga na kraju ubiti. U pismu redakciji N1, još jedna kćerka tvrdi da je kroz slično prošla nešto ranije, tokom avgusta. Tvrde da nisu jedine. Međutim, direktor Kliničkog centra kaže da ni Zdravstvena inspekcija, koja je morala da reaguje jer je Aleksandra poslala prijavu, nije pronašla nikakav propust.

“Nekako me nisu ubedili. Ni u šta me nisu ubedili”, kaže Aleksandra Đorđević.

Ona izveštaj inspekcije još nije dobila.

Izvor:www.rs.n1info.com