• 07:19

Protest biciklista zbog brisanja staze u Uzun-Mirkovoj

Jan 26, 2022

Iznenadni nestanak biciklističkog koridora biće i jedna od glavnih tema „Kritične mase” koja će u subotu u 14.30 časova startovati sa Trga Nikole Pašića

Foto:D. Aleksić

Čini se da gradski čelnici godinama unazad mnogo pričaju o Beogradu za bicikliste i unapređenju biciklističke infrastrukture, ali da im ne ide od ruke da na terenu to i dokažu. Poslednji postupci čak ukazuju da nadležni za organizaciju saobraćaja i javnog prevoza rade suprotno od onog što se već nekoliko godina najavljuje iz Starog dvora – povećanja broja biciklističkih traka. Jer, nova godina za bicikliste je počela vrlo loše. Nauštrb puštanja u saobraćaj ekološke EKO 2 linije od „Beograda na vodi” do Dorćola, u Uzun-Mirkovoj ulici je nestala staza za takođe ekološki i još zdraviji vid prevoza – biciklistički, čijim iscrtavanjem su se gradski oci ne tako davno hvalili. Nije sporno da su mnoge ulice u centru, kojima prolazi prevoz, nedovoljno široke. Ali Uzun-Mirkova, koja je ovih dana ponovo pretvorena u ulicu kroz koju prolazi javni prevoz, od svega što je mogla da izgubi zarad trasiranja EKO 2 linije izgubila je biciklistički koridor. Ako se grad iskreno zalaže za hijerarhiju u kojoj bi pešaci i biciklisti u odnosu na druge vrste prevoza imali prednost, onda su u Uzun-Mirkovoj mogla da se žrtvuju parking mesta ili neka bašta kafića, a ne staza za bicikliste, smatraju pojedini građani koji su ogorčeni zbog ovog poteza gradske vlasti. Neki od njih nisu bili lenji pa su otišli i izbrojali dvadesetak parkinga koji bi mogli da se ukinu, kao i bašta jednog kafića, i da onda ne trpi ni EKO linija ni biciklistička staza.

Ali pošto su u gradu našli drugačije, za bicikliste nepovoljnije rešenje, kao i zbog lošeg početka 2022. za ljubitelje dvotočkaša, brisanje staze u Uzun-Mirkovoj biće i jedna od glavnih tema „Kritične mase” koja će u subotu u 14.30 časova startovati sa Trga Nikole Pašića.

– Oteta nam je biciklistička traka u Uzun-Mirkovoj i mi to moramo da ispravimo. Gradska vlast je umesto da godinu započne novim biciklističkim stazama i trakama, upravo jednu u centru grada ukinula, a za ovu godinu je u budžetu namenila opet čitavih nula dinara za pravljenje novih – podsećaju iz Udruženja građana „Ulice za bicikliste”.

Kako dodaju, to zvuči kao dobar povod da se prvi put ove godine biciklisti okupe na vožnji „Kritična masa” i posle biciklističke ture u širem centru grada završe kod Studentskog trga i Uzun-Mirkove, da pozovu još jednom gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, kao i sve ostale donosioce odluka da odustanu od motorizacije grada i posvete se boljem, humanijem i održivom transportu.

– Tu je bicikl na prvom mestu kao neprikosnoveni kralj zelene urbane mobilnosti – naglašavaju iz ovog udruženja.

Građani koji su se dodatno pozabavili ovom temom podsećaju da javni prevoz kroz Uzun-Mirkovu nije novost, da se on ne tako davno njome odvijao i da treba samo malo dobre volje u gradu i pretresanje ranijih saobraćajnih rešenja u ovoj ulici kako bi se našlo dovoljno prostora na kolovozu za sve učesnike u saobraćaju u ovoj ulici.

Info:www.politika.rs