• 16:50

Srbija 2023. dobija prvi superklaster: Ovo su 4 tehnološke oblasti sa najvećim potencijalom Očekuje se da četiri pilot superklastera započnu sa radom u proleće 2022. godine

Jan 26, 2022

Projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavio je početak rada na stvaranju prvog superklastera u Srbiji, i to objavljivanjem javnog poziva zainteresovanim konzorcijumima (kompanijama, startapima i naučnim institucijama).

Foto: Unsplash

Superklasteri predstavljaju globalno dokazane modele zajedničkog rada i razvoja, u kojima se udružuju subjekti inovacionog ekosistema na način koji potencira saradnju na zajedničkim inovativnim projektima.

Sveobuhvatnim istraživanjem, koje je u prethodnom periodu sprovedeno, pokazalo se da u Srbiji postoji deset oblasti sa potencijalima u pogledu tehnoloških inovacija, a nakon analize svih relevantnih faktora projekat je doneo odluku da u pilot superklasterima učestvuju četiri oblasti.

To su: visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane (1), gejming okruženje i virtuelna realnost (2), web3 i blokčejn tehnologije (3) i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji (4).
Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji, nedavno je izjavila: “Ove godine obeležavamo 20 godina partnerstva sa Srbijom. Ulažemo u ekonomski razvoj ove zemlje, sa ciljem povećanja značaja privrede koju pokreću inovacije, a time i jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala Srbije. Jasno je da Srbija ima potencijal za inovacije, ali je neophodno usmerenje. Osnaživanje domaće ekonomije treba da se zasniva na fokusu na određene oblasti tehnološko-inovacionog ekosistema, one koji imaju najveći potencijal”.

– Istraživanje nam je dalo mogućnost da utvrdimo najperspektivnije domene, a iskustva iz sveta nam sugerišu da rezultate treba testirati i u praksi, odnosno u realnom okruženju. Naš sledeći zadatak je formiranje pilot superklastera za svaki domen, kako bi se testirao njegov pravi potencijal. Stoga pozivamo sve zainteresovane konzorcijume iz ovih oblasti, koji imaju sjajne ideje i žele da rade na formiranju srpskog inovacionog superklastera, da se prijave i testiraju stvarne potencijale svojih planova i timova – rekla je Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira, i dodala:

“Mi ćemo ih podržati u realizaciji aktivnosti, unapređenju kapaciteta, angažovanju eksperata iz različitih oblasti, pristupu različitim izvorima finansiranja za inovativne projekte i u marketingu. Javni poziv počinje danas i traje do kraja februara, a sve informacije se mogu naći na našem sajtu”.

Ovim povodom se oglasila i Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika:

“Kao partneri projekta Srbija Inovira, sproveli smo devetomesečno istraživanje, kroz koje smo
identifikovali domene koji u kombinaciji sa visokim tehnologijama imaju najveći potencijal za rast i izvor su konkurentske prednosti u Srbiji. U izboru smo se vodili parametrima koji dokazuju ekonomski, tehnološki i naučni potencijal za kreiranje novih rešenja. S druge strane, analizirali smo i njihov efekat prelivanja, tj. pozitivne eksterne efekte koje oni mogu da imaju na privredu i od 2001. godine USAID je investirao više od 882 milliona dolara kako bi stimulisao ekonomski rast, ojačao pravni sistem i promovisalo demokratsko upravljanje u Srbiji”.
– Pored detaljnog pregleda naših strateških dokumenata, uvida u globalnu perspektivu tehnologija budućnosti i statističkih analiza, sproveli smo i intervjue sa više od 130 ključnih ljudi za inovacije u Srbiji, anketirali relevantne aktere u inovacionom ekosistemu i testirali rezultate kroz tri fokus grupe – rekla je Anđelković.

Očekuje se da četiri pilot superklastera započnu sa radom u proleće 2022. godine. Na osnovu
rezultata, biće odabran onaj sa najvećim pojedinačnim potencijalom, koji će tokom 2023. godine postati prvi srpski superklaster.

Pobednički superklaster će dobiti značajnu pomoć za što bolje pozicioniranje na tržištu, a konačni cilj je da 2025. godine postane samoodrživ u celosti. Ukoliko imate ideju, infrastrukturu ili znanje, pronađite partnere, formirajte konzorcijum koji čine: startap, kompanija i akademsko-naučna institucija i prijavite se za pilot superklaster.

Izvor:www.telegraf.rs