• 19:39

Zašto je omikron lakši od delta soja

Jan 26, 2022
Procenat hospitalizovanih na intenzivnoj nezi u američkim bolnicama manji je za 29 odsto nego što je zabeleženo u velikom talasu prošle zime, i za 26 odsto manji nego tokom dominacije delta soja
Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

Iako dovodi do rekordnog broja zaraženih koronavirusom, trenutno dominantan soj omikron manje je ozbiljan od prethodnih varijanti uključujući i još uvek aktuelni delta soj, pokazala je studija zasnovana na podacima iz bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uprkos vrtoglavom rastu kovid infekcija izazvanih lako prenosivim omikronom, procenat hospitalizovanih na intenzivnoj nezi u američkim bolnicama manji je za 29 odsto nego što je zabeleženo u velikom talasu prošle zime, i za 26 odsto manji nego tokom dominacije delta soja, objavio je tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Rojters.

Tokom prethodnih dana ovaj svojevrsni paradoks da rast broja zaraženih nije praćen i srazmernim rastom broja bolničkih prijema, uočen je i u drugim zemljama, poput Češke, na primer.

Ova pojava dovodi se u vezu sa većom stopom vakcinacije, zatim sa buster dozom koju su primile medicinski ranjive kategorije stanovništva, pa se i potreba za njihovim bolničkim lečenjem smanjila, kao i sa većim brojem reinfekcija (ponovo zaraženih) kod kojih se razvio prirodni imunitet.

Studija navodi i da je od 19. decembra do 15. januara, kada je broj infekcija omikronom dostizao vrhunac, broj smrtnih ishoda bio devet na hiljadu slučajeva kovida, što je znatno manje u odnosu na 16 iz prethodnog zimskog talasa, ili 13 na hiljadu tokom perioda dominacije delta soja.

Jedini nepovoljniji podatak odnosi se na rast broja hospitalizacija dece što se objašnjava manjim procentom vakcinisanih u poređenju sa odraslima.

Izvor:www.politika.rs