• 04:11

Beogradski aerodrom dobio novu ekološki efikasniju toplanu

Jan 27, 2022

Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” pušteno je u rad novo energetsko postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, koje smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu, korišćenjem ekološki efikasnijih izvora energije i prelaskom sa teških goriva na prirodni gas, saopštio je danas aerodrom.

Foto: TANJUG/BELGRADE AIRPORT/Uros Mitrovic/bg

Novo postrojenje ima 44 MW (megavata) ukupnog toplotnog kapaciteta i opremljeno je najmodernijim, trigenerativnim sistemom za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, hladjenja i električne energije.

Istovremeno, ukupan kapacitet grejanja aerodroma uvećan je 25 odsto, čime se ispunjavaju sve potrebe za toplotnom energijom ne samo postojećih, već i budućih potrošača, u skladu sa planiranim razvojem aerodroma, dok je karbonski otisak smanjen 25 odsto, što odgovara smanjenju emisije štetnih gasova od 3.000 tona ugljen-dioksida.

Ukazano je da je, predvidjenim rešenjima i izborom opreme u novoj toplani, postignuta veća efikasnost u proizvodnji i distribuciji toplotne energije.

Ovaj sistem, zajedno sa sistemom upravljanja pametnom zgradom, obezbedjuje ravnomerniju potrošnju energije u odnosu na spoljnu temperaturu.

Naglešeno je da je ovo “još jedan važan korak u implementaciji ekološkog akcionog plana kompanije VINCI Airports u Beogradu, jer ceo projekat modernizacije stavlja veliki fokus na održivo poslovanje sa krajnjim ciljem dostizanja nultog nivoa emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine”.

“Novo energetsko postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, pored smanjenja uticaja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i lokalni kvalitet vazduha, pruža i veliku uštedu, kako za aerodrom, tako i u pogledu korišćenja raspoloživih prirodnih resursa”, izjavio je generalni direktor kompanije Belgrade Airport, operatera aerodroma “Nikola Tesla” Fransoa Berizo (Francois Berisot).

Prema njegovim rečima, obimni radovi na modernizaciji i rekonstrukciji aerodroma, predvidjaju značajna ulaganja u ekološki održivo poslovanje, kako bi se dodatno smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada.

Podseća se da se u decembru 2020. godine kompanija Belgrade Airport pridružila Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a aerodrom “Nikola Tesla” Beograd dobio sertifikat nivoa 1.

To je, kako je navedeno, prvi rezultat u ovoj oblasti otkad se aerodrom pridružio mreži kompanije VINCI Airports, čime su prepoznati napori kompanije da smanji emisiju štetnih gasova.

Ovo je samo početak realizacije projekata koji se odnose na održivo poslovanje, a u završnoj fazi je i realizacija izgradnje solarnog postrojenja snage 1 MW, dva nova postrojenja za preradu čvrstog otpada i postrojenja za preradu otpadnih voda, istaknuto je u saopštenju.

Izvor:www.rs.n1info.com