• 01:28

EBRD u 2021. investirala pola milijarde evra u Srbiji

Jan 27, 2022

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružila je snažnu podršku Srbiji tokom 2021. godine investirajući ukupno pola milijarde evra, saopšteno je.

Foto: Pixabay

Oko 40 odsto investicija bilo je u projekte u oblasti ekološke infrastrukture, prelazak na čistije izvore energije, cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost.

Regionalni direktor EBRD za zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli rekao je da prošlogodišnji rezultati dokazuju posvećenost te banke da pomogne Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

„Nastavljamo da radimo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora na investicijama u održivu infrastrukturu i jačanje konkurentnosti zemlje“, kazao je on.

U sektoru infrastrukture banka je podržala veliki regionalni program upravljanja otpadom, koji ima za cilj izgradnju sanitarnih deponija i povećanje stope reciklaže u zemlji. Investirala je i u infrastrukturu za širokopojasni internet u ruralnim područjima i unapređenje sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

EBRD je na opštinskom nivou finansirala poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Beogradu, kupovinu električnih autobusa u Novom Sadu i dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Kragujevcu kroz ugradnju novih kotlova.

Većina investicija EBRD u Srbiji je bila namenjena privatnom sektoru i prvenstveno plasirana preko lokalnih banaka, uključujući finansiranje investicija malih i srednjih preduzeća u trgovanje i zelene tehnologije, kreditne linije za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i namenske kreditne linije za žene preduzetnice.

Ukupne investicije EBRD u Srbiji su dostigle 7,1 milijardu evra, navedeno je u saopštenju te banke.

Info:www.rs.n1info.com