• 17:12

Klimatske promene ugrožavaju budućnost zimskih sportova

Jan 27, 2022

Ovogodišnje Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje počinju 4. februara, biće prve tokom kojih će se koristiti isključivo veštački sneg.

 

Organizatori Igara će postaviti više od 100 generatora snega i 300 topova za stvaranje snega na skijaškim stazama (EPA)

Klimatske promene pretnja su zimskim olimpijskim igrama, ali i budućnosti snežnih sportova jer uslove u kojima se održavaju čine puno opasnijima i za sportiste i za učesnike, upozorili su stručnjaci u izveštaju objavljenom uoči početka ovogodišnjih Igara u Pekingu, prenosi Reuters.

Ovogodišnje Igre u Pekingu, koje počinju 4. februara, bit će prve tokom kojih će se koristiti isključivo veštački sneg.

Organizatori će postaviti više od 100 generatora snega i 300 topova za stvaranje snijega na skijaškim stazama.

“Osim što se koriste velike količine električne energije i vode, za veštačku proizvodnju snega često su potrebne i hemikalije koje usporavaju otapanje snega, a istodobno su površine na kojima se odvijaju takmičenja nepredvidive i potencijalno opasne”, navedeno u izveštaju istraživača iz grupe Sport Ecology s engleskog univerziteta Loughborough i grupe za zaštitu okoline koja deluje pod nazivom Protect Our Winters.

Oba grada domaćina ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, Peking i Zhangjiakou, nalaze se u prirodno sušnom klimatskom području, zbog čega će organizatori biti prisiljeni upotrebiti oko 49 miliona galona hemijski tretirane vode koja se za potrebe takmičenja smrzava zahvaljujući mašinama za stvaranje snega, napisali su naučnici.

Sve manje prirodnog snega

I ako je Kina u više navrata objavila da za izradu snega koristi samo prirodne oborine i recikliranu vodu, stručnjaci su zabrinuti da bi visoka stopa korištenja vode mogla predstavljati dodatan pritisak na ionako oskudne vodene resurse u regiji.

Prirodnog je snega u mnogim regijama u svetu sve manje, a dostupnost vode za izradu snega manja je zbog klimatskih promena, što dovodi u opasnost globalnu industriju snjžnih sportova.

“Nestalne snežne sezone i brzo otapanje od preniskih količina snežnih padavina odnedavno su postali norma za mnoga takmičenja”, pokazalo je istraživanje.

“Jasno je o kakvom se riziku radi – globalno zagrevanje za koje je odgovoran čovek, dugoročno ugrožava budućnost zimskih sportova. Istovremeno se smanjuje i broj klimatski pogodnih mesta za domaćina Zimskih olimpijskih igara”, stoji u saopštenju.

Sve više visokorizičnih i nepouzdanih sredina

Zimske olimpijske igre su od 1924. održane u 21 gradu.  Naučnici su procenili da će do 2050. njih samo 10 posedovati sve “klimatske pogodnosti” i prirodne snežne padavine za održavanje ovog događaja.

Mesto održavanja prvih Zimskih olimpijskih igara, Chamonix, sada je ocenjeno “visokorizičnim”, a jednaku su ocenu dobila i mesta u Norveškoj, Francuskoj i Austriji.

Naučnici su Vancouver, Soči i Squaw Valley ocenili “nepouzdanim” područjima i gradovima.

Izvor: balkans.aljazeera.net