• 17:11

Neobično otkriće astronoma u Mlečnom putu

Jan 27, 2022

Naučnici su uspeli utvrditi da je nepoznati objekat udaljen oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje, neverovatno je svetao i ima izuzetno jako magnetsko polje.

Objekt svaki sat tri puta oslobađa ogromnu količinu elektromagnetske energije (EPA – Ilustracija)

Australijski naučnici otkrili su čudan objekat koji se vrti u Mlečnoj stazi za koji kažu da ne liči ničemu što su astronomi do sada videli, javlja AFP.

Objekat, koji je prvi uočio student koji je radio na svom  post diplomskom radu, svaki sat tri puta oslobađa ogromnu količinu elektromagnetske energije.

Ciklus se ponavlja “svakih 18,18 minuta, kao po satu”, rekla je astrofizičarka Natasha Hurley-Walker, koja je vodila istraživanje nakon otkrića studenta, koristeći teleskop Murchison Widefield Array u Australiji.

Iako postoje i drugi objekti u svemiru koji se uključuju i isključuju – poput pulsara – Hurley-Walker je rekla da je 18,18 minuta frekvencija koja nikada prije nije bila opažena.

“Pronalaženje ovog objekta bilo je nekako sablasno za astronoma, jer na nebu ne postoji ništa što se tako ponaša”, rekla je.

Istraživački tim sada radi na razumijevanju onoga što je otkrio student, prenosi Hina.

Izuzetno jako magnetsko polje

Tragajući unatrag kroz godine podataka, uspjeli su utvrditi nekoliko činjenica: objekat je udaljen oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje, nevjerojatno je svetao i ima izuzetno jako magnetsko polje, ali još uvek postoje mnoge tajne koje treba otkriti.

“Ako napravite sve matematičke proračune, otkrićete da oni ne bi trebali imati dovoljno snage da proizvedu ovakve radio talase svakih 20 minuta. To jednostavno ne bi trebalo biti moguće”, rekla je Hurley-Walker.

Objekat bi mogao biti nešto za što su istraživači teoretisali da bi moglo postojati, ali nikada nisu vidjeli i dali su mu ime “magnetar ultra dugog perioda”. Može biti i “beli patuljak”, ostatak urušene zvijezde.

“I to je prilično neobično. Znamo samo za jedan pulsar belog patuljka, i ništa tako sjajno kao ovaj. Naravno, to bi moglo biti nešto na što nikada nismo ni pomislili – mogao bi biti neka potpuno nova vrsta objekta”, rekla je Hurley-Walker.

Nije veštački signal

Na pitanje je li snažan, dosledan radio signal iz svemira mogao biti delo nekog drugog oblika života, Hurley-Walker je priznala: “Bila sam zabrinuta da su to bili vanzemaljci”.

Ipak, istraživački tim uspio je proučiti signal u širokom rasponu frekvencija.

“To znači da to mora biti prirodan proces, a ovo nije veštački signal”, rekla je Hurley-Walker.

Sledeći korak za naučnike je tragati za drugim ovakvim čudnim objektima u ostatku svemira.

“Više otkrića će reći astronomima je li ovo redak jednokratni događaj ili velika nova populacija koju nikada prije nismo primijetili”, rekla je Hurley-Walker.

Rad naučničkog tima o objektu objavljen je u najnovijem izdanju časopisa Nature.

Izvor: balkans.aljazeera.net