• 20:50

Jovanović: Srbija će zbog Kosova biti izložena do sada neviđenim pritiscima

Jan 28, 2022

Amerika od Kosova traži efikasno izvršavanje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO), jer je Americi to potrebno da pojača pritisak na Srbiju u meri koja je neophodna da se Srbija navede na tzv. međusobno priznanje s Kosovom, rekao je diplomata u penziji Vladislav Jovanović.

Jovanović je za portal Kosovo-online kazao da javno pozivanje Kosova da učini sve što je neophodno za formiranje ZSO i da omogući Srbima na Kosovu i Metohiji da učestvuju na izborima u Srbiji, izgleda kao pritisak, a u stvari to je nalog zbog šireg interesa i cilja da se nezavisno Kosovo privede kraju.

Po njegovim rečima, izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je samo prethodnica tvrde politike koja će biti vođena prema Beogradu u naumu da se nezavisnost Kosova privede kraju i to vrlo brzo.

“Za to su potrebne dve strane, Kosovo i Beograd. Na tom putu koji Amerika sugeriše, Beograd verovatno sve zahtevnije traži izvršenje sporazuma o formiranju ZSO”, rekao je Jovanović odgovarajući na pitanje kakve je opcije Eskobar ostavio otvorenim ako je rekao da sporazum treba da bude fokusiran na međusobno priznanje, a s druge strane, da je za SAD prihvatljivo ono što je prihvatljivo za obe strane.

Jovanović očekuje da će Kosovo, koliko god izgledalo da se ponaša “kočoperno” u odnosu na svoje sponzore, ovoga puta biti prilično kooperativno i da će to pružiti mogućnost Americi da izvrši novi dodatni pritisak na Srbiju da i ona učini potrebne ustupke kako bi se što više i što pre postigao konačni rezultat, a to je međusobno priznanje.

“Mi smo tu glavna strana koja će biti izložena pritiscima koji dosad nisu postojali u ovakvoj direktnoj i tvrdoj meri. A međunarodne okolnosti, naročito ove u vezi s Ukrajinom, idu naruku Americi, koja svoj novi pritisak može opravdavati potrebom da se saniraju sve krizne situacije na Balkanu. Osim Kosova, to je BiH, odnosno Republika Srpska i ta dva kraka vršenja pritisaka biće paralelna i prilično hitna”, naveo je Jovanović.

Info:www.rs.n1info.com