• 23:57

Naučnici otkrili nepoznati glasovi izazivaju više moždane aktivnosti u snu od poznatih

Jan 28, 2022
spavanjeIstraživači su otkrili da nepoznati glasovi izazivaju više moždane aktivnosti kod spavača nego poznati glasovi. Mozak koji spava je aktivniji ako čuje nepoznate glasove, a ne poznate…

Istraživanje je pokazalo da mozak dok spavamo “„aktivira alarm“ na moguće pretnje od nepoznatog.Ovo otkriće sugeriše da možemo da obrađujemo informacije o svom okruženju čak i u dubini sna.

Manuel Šabus sa Univerziteta u Salcburgu u Austriji i njegove kolege pratili su 17 ljudi, prosečne starosti 23 godine, u laboratoriji za spavanje tokom dve noći. Aktivnost mozga je praćena pomoću aparata za elektroencefalografiju (EEG).

Prva noć je bila da bi se subjekti mogli udobno uživeti u novo okruženje – labaratoriju.Tokom druge noći, tim naučnika im je dok su spavali učesnicima u labaratoriji su puštali snimke ljudskih glasova od kojih su neki „spavačima“ bili poznati, a neki nepoznati piše New Scientist

U oba slučaja, glas je više puta izgovarao tri imena: dva nasumična, ali uobičajena imena i ime spavača. Audio snimci su pušteni u četiri perioda od po 90 minuta tokom noći. Između svakog audio snimka bilo je 30-minutnog razmaka kako bi ljudima bilo lakše da spavaju.

PROČITAJTE JOŠ…  Curiosity uslikao ”lobanju” i ”drvo” na Marsu?!

Zvuk se puštao na jakoj jačini kako se učesnici ne bi probudili.

“Nivoe zvuka smo prilagodili pojedinačno“, kaže Šabus. Konkretno u ovom slučaju, naučnmici otkrili su povećanje broja K-kompleksa – vrste moždanog talasa koji je spor i izolovan – kada su subjekti čuli nepoznate glasove.

“K-kompleksi su zanimljivi jer pokazuju trenutni odgovor na poremećaj”, kaže Šabus.

Taj odgovor je podeljen na dva dela, kaže on: prvo, mozak obrađuje informacije, a zatim inhibira informacije tako da ne probudi osobu koja spava. Ako je aktivnost mozga učesnika sugerisala da su na ivici buđenja, istraživači su smanjili jačinu snimaka kako bi im pomogli da zaspiju.

PROČITAJTE JOŠ…  Naučnici napravili savršen materijal kojeg je nemoguće preseći!

Šabus kaže da evolutivno ima smisla zašto nepoznati glasovi generišu jaču moždanu aktivnost od poznatih.

“Nepoznati glasovi ne bi trebalo da vam se obraćaju noću – to aktivira alarm”, kaže on. Ovo otkriće može biti deo razloga zašto se ponekad mučimo da spavamo u novim sredinama, kao što su hotelske sobe, kaže Šabus.

“Ova studija pokazuje da nepoznati glasovi ometaju ljude koji spavaju više od poznatih. Delimično, to je zato što skoro ništa u okruženju nije poznato. Pored nepoznatih glasova, učesnici će takođe biti okruženi opremom sa nepoznatim i nepredvidivim pingovima, bongovima i bipovima. Vidimo ove efekte kada pacijentima u bolnici bude veoma teško da spavaju.”, kaže Džuli Darbišir sa Univerziteta u Oksfordu.

Nepoznati glasovi su takođe izazvali manje K-kompleksa u drugoj polovini noći u poređenju sa prvom polovinom. “To znači da možemo naučiti nešto novo u gotovo nesvesnom stanju“, kaže Šabus.

izvor: Zanimljivostidana.com