• 17:49

Šta se dešava ukoliko naglo prestanete da pijete kafu?

Jan 28, 2022

Foto:EPA/Yahya Arhab

Ljudi se dele na zavisnike od kafe i one druge. Međutim, šta će se desiti ako odjednom odlučite da prestanete da pijete kafu?

Bolje je postepeno smanjivati količinu kafe koju pijete dnevno i dajte sebi vremena da se prilagodite promenama. Naša tela postaju zavisna od kafe, a eliminisanje je iz vaše ishrane odjednom može izazvati neke neprijatne simptome, poznate i kao odvikavanje od kofeina.

1. Možda ćete dobiti glavobolje

Ako ste se ikada probudili sa strašnom glavoboljom, verovatno znate da šolja tople, jake kafe može da učini da ovaj bol nestane. To se dešava zato što kafa sužava krvne sudove u vašem mozgu. Kada iznenada odlučite da izbacite kafu iz ishrane, ona izaziva otvaranje krvnih sudova, što povećava protok krvi u mozgu.

Vaše telo može da reaguje na ovu iznenadnu promenu u protoku krvi bolnim glavoboljama koje će trajati dok se mozak prilagođava povećanom protoku krvi.

2. Možda ćete se osećati više anksiozno

Koliko god zvučalo kontradiktorno, odustajanje od kafe zapravo vas može učiniti još nervoznijim. Iako kofein može uzrokovati da se osećate nervozno, vaše telo postaje mentalno i fizički zavisno od njega. Ako iznenada prekinete kafu, možete se osećati uznemireno i pod stresom.

A ako ste navikli da svoju šolju kafe pijete sa šećerom ili zaslađenim sirupima, možda ćete osetiti i simptome šećerne krize, što može izazvati još intenzivniju nervozu.

3. Može da utiče na vašu kožu

Anksioznost može uzrokovati da se znojite i da vam srce kuca mnogo brže, a nije dobro ni za vašu kožu. To je zato što pokreće proizvodnju kortizola, poznatog i kao hormon stresa, koji utiče na pore vaše kože i uzrokuje povećanje proizvodnje ulja. Ovo, zauzvrat, može dovesti do začepljenih pora, mitesera i kože koja izgleda masno i masno. Stres i anksioznost su najgori neprijatelji vaše kože i čak mogu uzrokovati prerano starenje vaše kože.

4. Može da učini vaše zube osetljivijim

Jedan od najneprijatnijih simptoma povlačenja kofeina je verovatno mučnina. Uznemireni stomak i mučnina mogu izazvati povraćanje, što zauzvrat može uticati na vaše zube. Iako često ispijanje kafe može zaprljati vaše zube i učiniti da izgledaju žućkasto, nagli prestanak uzimanja kafe nije dobar ni za vaše oralno zdravlje. Povrećanje može izazvati suvoću usta i eroziju, što vaše zube čini osetljivijim i sklonijim karijesu.

5. Možda vam se vrti u glavi

Ako pijete kafu, znate da će vam vaša omiljena šoljica java spasiti dan ako se osećate malo vrtoglavo ujutru. Ali kada jednom zauvek donesete odluku da prestanete sa kafom, vašem telu je potrebno vreme da se prilagodi ovim promenama i moglo bi da odgovori psećajem vrtoglavice. Pokušajte da sednete ili legnete ako vam se vrti u glavi. Ovi simptomi obično traju do 9 dana, a vašem telu je potrebno vreme da se navikne na promenu.

6. Možda će vam biti teže da se koncentrišete

Pored toga što vam pomaže da se probudite ujutru, kafa može poboljšati vaš fokus pre ispita ili velikog dana na poslu. Kofein povećava nivo adrenalina, izazivajući porast krvnog pritiska i takođe stimulišući mozak.

Jednom kada odlučite da živite bez kofeina, u početku ćete možda imati problema sa koncentracijom, ali će se vaše telo na kraju naviknuti da funkcioniše bez njega.

Izvor:www.b92.net